mandag den 9. juni 2014

Asparges-stativer og -biller

Allerede igår købte jeg ind til at binde mine aspargesplanter op. De lange ranglede skud har en kedelig tendens til at lægge sig ned og knække af, når man sniger sig forbi bedet. Det er jeg selvfølgelig ikke ret glad for, så jeg har været på jagt efter en god metode til at støtte dem. I den forbindelse har jeg været igennem en stribe af mine havebøger, som alle nævner, at asparges har behov for opbinding, men ikke anviser en praktisk metode. Bøgerne siger dog skiftevis at de har brug for "kraftig støtte til de store og tunge toppe" og at der er behov for "let støtte til de lange og luftige toppe". Det korte af det lange er, at der er behov for opbinding, og at bøgerne ikke var til megen hjælp. 

På nettet fandt jeg en enkelt venlig blogger (Hurra for havebloggere!), som anviste en simpel metode. Han havde sat pæle og spændt hegnstråd ud. For at holde sammen på trådene havde han sat nogle snedige kroge på mellem trådene.

Jeg lod mig inspirerer, og satte tentor-pæle i mit bed. Imellem den har jeg sat tråd i to højder; to tråde ad gangen. Imellem trådende sneg jeg aspargestoppene ind, og for at holde sammen på det hele lavede jeg en åndfuld hønseringe, og satte på. Nu står aspargesplanterne nogenlunde ret op og ned, og det er til at komme forbi bedet, uden at knække dem. Jeg er godt tilfreds med resultatet, og håber at det vil vise sig at være en praktisk løsning på lang sigt også.

Aspargesbedet med stativer
I min søgen efter information om opbinding stødte jeg på en masse anden god viden om asparges-dyrkning. Blandt andet læste jeg om aspargesbillen, som er et af de få skadedyr, som bider på asparges. Til min store overraskelse kunne jeg under arbejdet med stativerne konstatere, at der faktisk er aspargesbiller i mit lille bed. Jeg blev noget overrasket, for jeg havde ikke forventet at finde dem i så lille en beplantning. 

Aspargesbille
Og ikke nok med at der var biller, der var også larver. De små kryb sad og gnavede i mine fine planter. Det bryder jeg mig ikke meget om, og selv om jeg endnu ikke høster i bedet, skulle det da gerne vokse til, så planterne bliver store og stærke. Det gør de ikke under sådan et angreb.

Aspargesbille-larve
Da jeg forsøger at undgå brug af gift i haven, måtte jeg ty til en anden og mere håndgribelig metode; mekanisk bekæmpelse. Jeg fandt simpelthen så mange biller og larver som muligt, og fjernede dem fra bedet. Larverne er ret store, og lette at se, så det var bare ud på jagt, og så slå dem ihjel. Det er nok ikke gjort med en enkelt gennemgang af bedet, så jeg må forbi igen næste gang, for at se om jeg kan dæmme op for angrebet.

Hvis du har erfaringer med bekæmpelse af aspargesbiller, så hører jeg rigtig gerne om det i en kommentar. Du må også meget gerne henvise til gode steder at blive klogere på problemet. På forhånd tak for hjælpen.

3 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...