søndag den 12. maj 2013

Børnefri havedag

Det begynder at lysne i min have. Alle forårets gøremål har stået i kø bag hinanden. Forleden dag var vi på planteskole for at købe agurkeplanter til drivhuset. De trængte til at komme i en plantesæk. For at give plads til dem, måtte jeg grave georginer ned. Jeg tog hul på projektet forleden, da jeg anlagde det nye bed under kirsebærtræet. I dag kom resten af de store planter i jorden i blomsterhaven. Jorden blev beriget med et læs kompost, og belært af sidste års erfaring, lagde jeg en trædesten i bedet. Det skulle gøre det muligt at komme ind til planterne, når de først vokser op. Jeg har plantet georginerne relativ tæt, og sikkert også lidt for tæt, men pladsen voksede desværre ikke i takt med samlingen. Jeg håber at de alligevel vil give en fin blomstring. Nu er de i hvert fald nippet og plantet ud, og det ser fint ud. 
Blomsterhaven iklædt tulipaner og lodden løvefod. Bagerst georginerne
Jeg brugte selvfølgelig også lidt tid på at sidde på bænken og nyde synet. Løvefødderne stod med glimtende vanddråber på bladende til langt hen på eftermiddagen, og roserne er iklædt røde forårsblade. De er så fine, selv om de ikke er ret store endnu. I blomsterhaven står også en lille samling tulipaner. Jeg har ikke selv sat dem, men de kommer trofast år efter år. I år lagde jeg for første gang mærke til at flere af dem er filur-farvede, lige som isen. Det er ikke en farve, som jeg ville have valgt, men det ser meget fint ud, når nu det skal være. Jeg er ikke den store tulipan-fan, men jeg indrømmer at de lyser op med deres tidlige blomstring, og i blomsterhaven holder de pladsen fint, inden roserne kommer op. Måske skulle jeg købe flere løg i brændte farver. Der kan godt blive plads til et par grupper til.

Med georginerne plantet ud, blev der plads til at gøre plantekasserne klar i drivhuset. Det er et stort arbejde hvert år, og min ryg er ikke så vild med at slæbe plantesække og rode med jord i ankelhøjde. Heldigvis viste min nye grønne stol sig at komme mig til undsætning. Med enden på den, kan jeg lige netop nå at rode og regerer med plantesækkene, og i løbet af dagen lykkedes det mig at få alle sækkene plantet til.

Drivhuset plantet til med tomater, agurker og peberfrugter
I de første 3 kasser står tomater to og to. Imellem dem står vandmelon eller basilikum. Jeg synes ikke at der er plads til 3 planter i en sæk, så jeg fylder hullet med noget lavt. Tidligere har også haft blomster, og selv om det så fint ud, så vil jeg altså hellere have afgrøder, som man kan spise. Derfor forsøger jeg mig med basilikum. Jeg har læst at de holder af varme og læ i drivhuset, og ikke bryder sig om at tørre ud. Plantekassen må være det rette sted for dem. I den fjerde kasse står to peberplanter; en rød og en gul. Begge sorter kan også spises grønne. I de sidste to kasser står agurkerne. Jeg har ikke de bedste erfaringer med agurker, og faktisk har jeg aldrig haft held til at få den store høst. I år forsøger vi os med skoleagurker og mini-agurker, som vist bare er en smule mindre end skoleagurkerne. Jeg håber bare at de vil vokse og sætte frugt, og at de ikke viser sig at være piggede, sådan som jeg tidligere har oplevet.

Flere af krukkerne er nu flyttet ud, og sammen med dem står den nye georgine, som jeg bare ikke kunne lade stå, da vi var på planteskolen. Den er dyb-lilla (billedet gør den ikke helt ret) og har mørke blade, og ser så fin og særlig ud. Lige nu står den sammen med en samling krukker på terrassen. Måske får den lov til at komme i jorden til næste år.

Georgine i krukke
Det var en lettelse endelig at få skovlen under drivhuset. Når planterne først er i plantesækkene, er der lidt mere ro på gartneren. Det betyder dog ikke at jeg er færdig i haven, så lagt fra. Det betyder bare at jeg nu igen kan overskue at komme videre, og at de mest presserende ting er i orden. Tilbage står stadig at klippe hindbærbuskene ned, luge i jordbærbedet, så og plante de sidste bede i køkkenhaven til, ordne stier og havegange osv. osv. Der skal jo også være noget til i morgen!

17 kommentarer:

 1. Uha, der ser meget tjekket ud hos dig! Har du set at du har vundet min giveaway? Til lykke :-)

  http://droemmegaven.blogspot.dk/2013/05/vi-har-fundet-en-vinder.html

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har jeg slet ikke opdaget. Tak for meldingen, og i det hele taget tak! Jeg kigger forbi din side med det samme. Ihhh... Hvor spændende!

   Slet
 2. flot arbejde! Jeg synes georginen i krukken ser helt fantastisk ud. Jeg skal snart have kigget på mine krukker. Jeg har forsøgt med ærteblomster i krukke i år. Det går ikke så godt med det... Så har jeg en zinkbalje foran huset med hyacinter - men de er ovre nu, så jeg skal finde på noget nyt. Kunne godt være georginer. Jeg elsker også bourgonville i krukker

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også lidt blandede erfaringer med ærteblomsters. Her klarer de sig bedst, hvis de kommer i jorden. Krikkerne er ikke nok til dem. Måske fordi jeg ikke er flittig nok til at vande. Georginer i krukker fungerer fint hos mig. Jeg kan godt lide at de fylder pladsen ud, og de kan fint stå i krukker, når de er små. Til næste år vil knoldene nok være for store, og så kommer den ud i bedet, hvor den kan brede sig.

   Jeg har før købt bakker med små georginer. Dem brugte jeg i altankasserne det første år. Nu er de for store, og kommer i jorden. De er lette at passe og ser fine ud længe. Det kunne du måske have i dine krukker.

   Slet
 3. Din blomsterhave ser skøn ud :-)
  Løvefod er en særdeles yndig plante. Jeg kan heller ikke rigtig stå for dem, når de står med vandråber på bladene.

  SvarSlet
 4. Ih hvor du knokler derua'a , det er da så skønt at se hvad du får fra hånden. Jeg kender godt det med at opgaverne står i kø, og af den grun er jeg heller ikke så aktiv på bloggen i øjeblikket.
  Jeg er virkelig spæn på at se når dine Geogier kommer op.
  Forsat god Mors dag.
  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg lover dig at der nok skal komme flere georginer på bloggen. De er ikke tilsat så for, og jeg er meget spændt på farverne, som jeg igen har mistet overblikket over.

   Slet
 5. Hej Rikke, sikken flittig du er, kan godt forstå du en gang imellem tager et hvil på den dejlige bænk...skønt at kikke ind hos dig og så på en mors dag..

  SvarSlet
 6. Oj,her var det mye flott!
  Koselig å finne bloggen din.
  Ha en fin mandag.
  Klem Christina

  SvarSlet
 7. Du er da også ret flittig :) Meget fint bed du er ved at få anlagt dig. Jeg er jo vild med de "voldsomme" farver :)

  Mine egne georginer bliver vist ikke til noget. De ligger stadig i flamingokassen og har mange steder noget, der ligner edderkoppespind, så ved ikke rigtig om jeg gider bruge energi på at putte dem i jord. De bliver jo nok ikke til noget.

  Du har forøvrigt helt ret i, at opgaverne jo nærmest hober sig op for tiden....suk...jeg er konstant bagud, da jeg jo også har et job at passe ( Det havde egentlig været meget smartere med en lockout NU, hvor temperaturen er til havearbejde...haha...!)

  Fik lige lavet en aftale i dag - og i løbet af ugen bliver der fjernet græs, der hvor jeg skal have lagt størstedelen af mine gratis fliser. Jubiii :) Jeg glæder mig SÅ meget til det bliver færdigt...og har allerede planer om at sætte katteurten (som jeg har for mange af nogle steder) langs flisekanten, så de kan "vælte ud over" flisegangen.... det tror jeg kan komme til at se helt pænt ud...bilder jeg mig da ind :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, tak. Jeg er også glad for farver, og er slet ikke optaget af at lave stemningsfulde bede i en enkelt farve. Hos mig er der ingen blå eller rosa bede. Til gengæld er der knald på farver og former, og plads til det skæve og skøre.
   Held og lykke med dit fliseprojekt. Jeg har montbretier langs min terrasse, og de har det med at tage overhånd.

   Slet
 8. The shortcut key to open up the Windows Mobility Center would be to push Win Key + X.
  They desire less maintenance, which is why they are
  a popular choice among people. Quite simply, you will not manage to
  start Windows.

  my homepage ... free download whatsapp for pc

  SvarSlet
 9. Hi Dear, are you really visiting this website daily, if so after that you will without doubt obtain nice
  experience.

  Also visit my web blog; plumbing snake Mcdowel Mountain Ranch

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...