tirsdag den 15. oktober 2013

Nye balje-bede i Have nr. 1

Balje-bede med hhv. blåbær og jordbær
Da jeg blev den glade vinder af en flot samling bær-planter, opstod nye muligheder. Det duer ikke rigtig at have blåbær i kolonihaven. Først og fremmest fordi sådan et surbundsbed kræver en del vanding; noget som jeg ikke når ud til i hverdagene. Derfor måtte de med hjem til Have nr. 1. Overvejelserne gik frem og tilbage imellem mange forskellige former for højbede. Til sidst vandt balje-bedene fordi de er billige, lette at etablere og til at flytte på (når de altså ikke er nyvandede). Derfor drog jeg i jem&fix og handlede baljer.

Jeg har indkøbt 3 stk. 80 liters firkantede murerbaljer. I bunden har jeg boret en masse huller, så overskudsvand kan løbe af, hvis det skulle blive nødvendigt. I blåbærbedet har jeg fyldt ren spagnum, og har plantet mine 2 små buske. Med tiden skal de gødes med rododendron-gødning, så de kan få det rette sure miljø. I det andet bed er fyldt krukke-jord (gødet spagnum). Det skulle tilfredsstille jordbærplanterne.

Jeg håber at planterne kan nå at etablerer sig en smule inden vinteren for alvor tager fat. Det er nok i virkeligheden for sent, men dette må da være bedre end at stå i de små potter vinteren over. Måske skulle jeg flytte bedene lidt i ly ved husmuren, når det bliver rigtig koldt. Erfaringer med denne eller lignende metoder er meget velkomne som kommentar. Tak!

Den sidste balje er stadig tom. Den skal fyldes til foråret, og plantes til med lidt grønt til husholdningen. Esther kommer sikkert med et par forslag, eller hjembringer småplanter fra børnehaven, som flittigt forsyner os hver forår. I år såede de ærter. Måske finder de på noget andet til næste år.

Da jeg var færdig med at plante, trak skyerne sammen og velsignede os med sildig regn. Så slap jeg for at vande i første omgang. I morgen vil jeg lige se på hvor langt vandet fra himmelen trængte ned i bedene, og så fylde på efter behov. Ind til da vil jeg nyde synet fra min sofa. Baljerne står nemlig lige uden for min havedør. Det er da hyggeligt.

11 kommentarer:

 1. Hvor smart med de baljer - sådan har jeg aldrig tænkt at bruge fodertrugene-:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også måtte lave en hel del research før jeg kastede mig ud i projektet. Tilbage står nu spørgsmålet om kasserne er store nok til planterne, og om jeg kan holde dem fugtige nok. De bliver jo ret varme i solen, og det kan godt medvirke til at tørre dem ud hurtigere. Det finder jeg først ud af til næste år, og så må jeg forholde mig til det. Måske bliver det nødvendigt at dække dem af eller kalke dem hvide, så de ikke bliver helt så varme. Nu må vi se. Jeg vender tilbage med billeder og erfaringer når tingene gror lidt til.

   Slet
 2. Rigtig god ide med baljerne. De kan bruges til mange ting.
  Vi har vore engletrompeter og bananpalme i baljer. Vi har dog ikke lavet huller i bunden men et stykke oppe på siderne. Så kan overskudsvandet jo løbe ud der, Der vil jo stadig være vand i bunden af baljerne og det kan planterne nyde godt af, hvis jeg ikke lige får vandet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det overvejede jeg faktisk også, men droppede det fordi jeg før har oplevet at der kom til at stå halvråddent vand i bunden af mine krukker/kasser. Måske har jeg bare været uheldig. Måske skulle jeg forsøge med den metode en anden gang. Tak for tippet.

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...