lørdag den 11. maj 2013

Nyt bed og køkkenhave

Mon ikke de fleste haveejere kende det med, at man har et hjørne, som trænger til at blive lavet grundlæggende om. Sådan et hjørne har jeg lægen haft, og det har bestemt ikke haft særlig høj prioritet. Jeg besluttede mig derfor til at gøre noget ved det i år, og da jeg også har udvidet beholdningen af georginer, kunne det let lade sig gøre at fylde bedet. Måske finder jeg en mere permanent beplantning senere, men lige nu er det altså plantet til med georginerne. Det var ikke en helt let opgave at befri området for græs. Selve græsplænen var let nok at få op, men alt det græs, som klyngede sig til sommerfuglebusken og de to små lavendler, var ikke så let af få op. Jeg endte med at gå lidt drastisk til værks, og gravede lavendlerne op, for at rense dem. Nu er de klippede og plantet om. De ser ærlig talt temmelig usle ud, men jeg håber at kommer igen. Jeg har planer om at flytte flere lavendler til bedet, og lade dem danne en lille hæk. Nu må vi se.

Nyt blomsterbed med georginer, lavendel og sommerfuglebusk.
Det føles godt at få gjort et projekt færdigt, og det udløser en hel rækker af muligheder. Med georginerne ude af drivhuset, bliver der plads til flere planter i kapilarkasserne. Jeg har allerede købt agurkeplanter, peberfrugter og en enkelt chili, men de er altså ikke kommet i jorden endnu. Måske når jeg det i morgen.


I formiddag gik jeg på loppemarked. Det er vist loppedmarkeds-sæson for tiden, og hver weekend byder på nye markeder. Jeg nøjedes med et enkelt marked midt i byen, og kunne hjembringe en lysekrone til levende lys, et ophæng til en plante og en stumtjener. Sådan en har jeg længe været på udkig efter, og selv om de ikke var så galde for at sælge den, fik jeg forhandlet mig til en rimelig pris, og kunne hjembringe en fin jern-stumtjener til haven. Nu skal der ikke længere hænge frakker og hatte på den, for nu har jeg plantet den og en håndfuld klokkeranker i køkkenhaven. Min have mangler højde, og jeg forsøger på forskelige vis at skaffe lidt kunstig højde. Sidste år satte jeg et tårn til bønner, i år står stumtjeneren og inviterer blomsterne op i øjenhøjde. Jeg har også planer om at lave en bønne-tipi, så der kommer da lidt  højde på. Lige nu ser det lidt underligt ud, men jeg håber at klokkerankerne hurtigt kravler til vejrs og sætter blomster.

Stumtjener med klokkeranker
Esther og jeg har været i gang med køkkenhaven igen. Nu er der sået fem korte rækker med russiske gulerødder. Dem er jeg temmelig spændt på. De er sået som såbånd, og det var en let og hyggelig opgave at lave sammen med Esther. Hun er vild med at hjælpe til i haven, og jeg er sikker på at hun bliver glad for rødderne. Faktisk havde hun ingen ro på sig, for hun skulle jo holde øje med om de var kommet op. Jeg håber at tålmodigheden rækker, for der er ikke udsigt til høst foreløbig. Jeg har også plantet et par græskarplanter ud. Det plejer jeg ikke at have det store held med, og flere gange har jeg mistet fine planter på denne måde. Nu har jeg sat dem i mini-drivhuset; klare plastikspande. Jeg tænker at de kan stå under spandene i et par dage, for at vænne sig til livet i køkkenhaven. Så må det være tid til at slippe dem løs. Med lidt held, får jeg flotte planter og græskar til halloween.

Bed nr. 3 i køkkenhaven. Ærter, løg, gulerødder og græskar

Hen på eftermiddagen begyndte de første regndråber at falde og over havekolonien. Vi håber på flere timer silende regn, men desværre ser det bare ud som byger. Vi drog hjem, selv om der stadig er rigeligt at tage fat på. Måske tager jeg et par timer i haven i aften også. Det er svært at holde sig væk, når nu haven kalder.

7 kommentarer:

 1. jeg er så meget bagud med min køkkenhave! Jeg ved ikke hvad der sker - og hver gang det regner, ærgrer jeg mig over ikke at være noget længere. Det næste der skal sås er gulerødder

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er heldigvis slet ikke for sent, så jeg tager det bare roligt, og gør tingene som det nu falder for. Jeg går ikke efter at have de første af noget som helst, og det giver lidt ro, når man skal så og sætte køkkenhaven i gang.

   Slet
 2. Det er skønt når man får lavet et projekt, hvor man har gået som "katten om den varme grød". Og så kan man undre sig over, at man ikke har fået det gjort tidligere. Og sjovt at du valgte at sætte din georginer der - jeg har også sat mine i et bed, som jeg endnu ikke ved, hvad der skal gro permanent :-)

  Det lyder som en god idé at sætte en plastikspand over græskarplanterne. Jeg tror, at jeg venter lidt endnu førend jeg "tør" at plante mine ud. Jeg så en super idé hos Lone fra Havedagbogen; hun ville have hendes græskar til at klatre opad i et bambusstativ. Det var måske en idé til dig, så du kan få mere højde i haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har før forsøgt mig med græskar på stativer, men jeg synes ikke at det fungerer for mig, så de får lov til at blive på jorden i denne omgang. Til gengæld får en af dem, som stadig står i drivhuset, lov til at bo på kompostbunken. Det kræver dog at bunken bliver klar til det. Lige nu er den alt for tør.

   Slet
 3. Jeg har også forspiret mine græskar, men endnu ikke plantet dem ud. Glæder mig til at se om de kan vokse sig store der hvor jeg har tænkt mig at sætte dem...måske et snegleværn er en god ide...ved faktisk ikke om dræbersneglen ynder den slags føde. God søndag ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har set til græskarplanterne i dag, og de ser ud til at trives fint. Vi har ingen problemer med snegle, så jeg gør intet for at beskytte planterne. Lige nu handler det mest om at vande. Det er en udfordring, når man ikke kommer i haven hver dag.

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...