lørdag den 7. juni 2014

Pinseferie i kolonihaven

I dag fandt vi endelig tid til at komme ud i kolonihaven. De foregående dage af ferien er gået med lidt dannelse (besøg i Roskilde Domkirke blandt andet), indkøb og søvn. Af forskelige årsager har jeg altid brug for næsten en hel dags søvn, når jeg får ferie. Det tager tid at komme ned i gear, og mit helbred er ikke for godt, så der er brug for at hvile ud i ny og næ. Det kan dårligt kombineres med havearbejde, selv om jeg var fristet til at tage afsted.

Frugt- og køkkenhaven
Som altid er jeg bagefter med en masse af mine have-projekter, og flere bede er endnu ikke ordnede, så man kan være bekendt at tage billeder af dem. Til gengæld ser min frugt- og køkkenhave ud til være kommet godt fra start. Aspargesbedet står fint, og har snart brug for stativer til at holde styr på de lange toppe. Bærbuskene står med mange bær på grenene og har bare brug for sol og varme, for at modnes. Jordbærbedet, det nye vel at mærke, er ved at være etableret, selv om et par af planterne stadig er umådelig små. Dette bed er måske det sted i haven, som lider mest under mangel på nedbør. Jeg har kun et bed med køkkenhave, og der ser alt ud til at gro efter planen. Jeg har majs, græskar, solsikker og hirse, og alt er i vækst, selv om det endnu ikke står så højt. Det er tanken, at græskarplanterne skal have lov til at sende deres lange udløbere ind under de andre afgrøder, så det gælder om at få det hele til at vokse godt til, før græskarrene tager over på jorden. Lige nu er det ikke noget problem, men jeg er ikke sikker på at hirsen når at skyde op, så måske skal der skærmes lidt af for invasionen.

Til venstre på billedet herover ses persilleplanterne. Dem har jeg idag klippet ned med en hækkesaks. Nu har jeg verdens mest velduftende kompostbunke. Det ville simpelthen ikke være os muligt at spise os igennem disse mængder. Nu er der mulighed for genvækst, og jeg er klar til at fylde i fryseren.

Cirkel-hakke
I foråret flottede jeg mig, og købte en cirkel-hakke. Jeg har længe haft lyst til sådan en, men syntes at prisen var lidt stejl. Den var sådan set ikke blevet billigere, men... jeg lod mig friste. Nu ærgrer det mig lidt, at jeg ikke bare købte den fra begyndelsen, for den er virkelig god. Jeg er især glad for den i køkkenhaven, hvor man trygt kan bruge den, uden at  risikerer at hakke i afgrøderne. Cirkelhakken egner sig bedst til småt ukrudt, og er fabelagtig til at komme omkring i bedene. Jeg er virkelig glad for min, og kan bestemt anbefale den. Især i aspargesbedet er den super. Der gælder det om ikke at komme i karambolage med aspargesplanternes ret overfladiske rodnet, og det klarer den til UG med kryds og slange.

Ny-såede bønner og ærteblomster
Selv om det er sent at så, har jeg alligevel forsøgt mig. Tidligere har vi sået bønner til tipien direkte i jorden ved foden af stagerne, men desværre er kun ganske få planter kommet om. Derfor er der behov for flere til at fylde rækken op, og jeg besluttede mig for at forspire dem. Jeg har brugt gamle frø fra lageret, og er meget i tvivl om spirings-evnen. Derfor denne metode. Nu er det mit håb, at de bedste frø vil spire, og give os planter nok til tipien. Resten ryger ud, så jeg ikke får samme besvær til næste år. Hvis alle spirer, får vi et bredt udvalg af bønner i alle mulige farver og typer. Det kunne da være rigtig sjovt. Jeg såede også lige et hold latyrus, som kan få lov til at vokse med og give lidt farve til projektet. Det skal nok blive godt... håber jeg.

Ved min parkeringsplads står en rød hyld. Det er faktisk det andet eksemplar på den plads, for den første, som jeg plantede, trivedes ikke. Denne plantede jeg sidste år, og den ser ud til at være glad for stedet, for allerede i år kvitterer den med en overdådig blomstring af fine små rosa blomster. Man kunne, hvis man nænnede at klippe blomsterstandende af så ung en plante, lave lyserød hyldeblomstsaft. Jeg nyder dog blomsterne på planten, og venter med at plukke af dem til saft til den er vokset lidt kraftigere. Under hylden står en række lavendelplanter. I år danner de det fineste parløb med den rødbladede hyld, og tilsammen giver det et prægtigt skue, som jeg nyder hver gang jeg ankommer til haven.

Rosa hyldeblomster
Rødbladet hyld og lavendel langs kastanjehegnet.
Det gamle jordbærbed er ikke noget kønt syn for tiden, men til trods for mine forsømmelser, ser jordbærplanterne ud til at trives udmærket, og efter en overdådig blomstring, sætter de nu en imponerende mængde bær. Med lidt held får jeg lov til at beholde en del af dem. Måske kan ukrudtet være med til at kamuflerer de modne bær, så fuglene ikke går lige så hårdt til den, som normalt. Eller måske skulle jeg bare finde nettet frem, hvis det da har overlevet vinterens turbolens.
 
Jordbær på vej
Forleden kom min mor forbi med et gammelt skab, som oprindeligt boede i hendes "nye" hus i Sverige. Nu står det midt i mit hus, og skriger på at komme op at hænge igen. Jeg er lidt i tvivl om hvordan jeg skal få plads til det. I det hele taget er jeg lidt i tvivl om indretningen af huset, nu hvor den nye dør snart skal sættes i. Man skal tænke sig godt om, for der er ikke meget plads på mine 16 kvadratmeter. I dag lagde vi ud med at skabe lidt orden i Esthers legesager. Således indkøbte vi 3 nye kurve, som passer i hendes lille legetøjsreol. Hun får fine forhold. Gad vide om der bliver plads til ret meget andet end hendes sager. Det skal blive godt at få gang i byggeriet igen. Jeg kan godt mærke, at jeg skal tage tilløb til det, og planen er at det skal ske i begyndelsen af sommerferien, så vi kan komme helt i orden i løbet af ferien. Meget mere herom senere.

Tobakspibeplante
Gad vide om man har været for lidt i haven, når klatreplanterne omfavner haveredskaberne? Her er det tobakspibeplanten, som har slået fangearmene om skaftet på min gode rive. Hvis jeg tager der ud igen imorgen, sker det i hvert fald ikke lige med det samme igen.

5 kommentarer:

 1. Hej Rikke
  Jeg har en lille hånd-cirkelhakker - den er jeg rigtig glad for til blomsterbedene hvor man kan undgå at ramme små selvsåede stauder.
  Dit billede med kastaniehegnet er så flot og stemningsfuldt.
  Du kommenterede ovre på min blog at dine iris fra sidste år ikke var kommet igen. hvis det er dem fra løgposerne, så lyder det meget sandsynligt - løgplanter er ikke så stabile.
  Se efter staude iris sibirica - det er en engangsinvestering og de kommer trofast år efter år.
  Måske er der nogen i kolonihave området der har har en gammel blå Iris Sib. som du kan få et lille stykke af - de vokser pænt hurtigt til.
  Fortsat god Pinse
  hilsener fra Berit

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dit svar. Du har helt ret, mine iris var fra løg. Jeg vil kigge efter staude-udgaven, så jeg kan få dem i haven igen.

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...