lørdag den 21. september 2013

Når sensommer bliver til efterår

Det er efterhånden et par uger siden jeg for alvor har været i kolonihaven. I sidste weekend fik Have nr. 1 en tur, men jeg nåede aldrig længere. I denne weekend er vejret perfekt have-vejr; 15-17 grader, overskyet og ingen vind af betydning. Derfor lokkede (tvang) jeg Esther til at tage med mig i haven. Hun er en smule forfalden til børne-tv, og er ikke så vild med tanken om haven, når først hun har sat sig foran skærmen. Da hun først kom i haven, var det en anden sag. 

Vi lagde ud med at rydde kartoffelbedet. Der var stadig en del kartofler i jorden, og Esther hjalp mig med tage dem op. Det blev til en god portion, som nu er kommet med hjem. Vores russiske gulerødder er også kommet op. De er af meget forskellige størrelser, men ser godt ud. Måske skulle vi så lidt flere til næste år. Det er en taknemmelig afgrøde, selv om den tager rigtig lang tid at dyrke.

Kartoffel- og gulerodshøst
Med bedet ryddet, kultiveret og revet grundigt igennem, gik jeg i krig med et af de store omplantningsprojekter. Da jeg overtog haven for 4 år siden, plantede jeg 3 solbærbuske. De er efterhånden blevet kraftige og giver godt. Desværre fylder de lidt mere, end jeg havde forudset, og de står sådan at man konstant rager ind i dem. Det duer ikke, og derfor skulle de flyttes. I lyset af at jeg ikke er så god til at holde min køkkenhave ukrudtsfri, har jeg besluttet at gøre den mere enkel at vedligeholde. Derfor skal der nu plantes flere permanente afgrøder, som ikke kræver så meget pasning. Solbærbuskene har derfor fået nyt hjem i et af bedene i køkkenhaven. Jeg har plantet dem med lidt større afstand end de havde før, og nu håber jeg bare at de klarer omplantningen. Jeg synes at det gik lidt hårdt ud over rodnettet, og jeg bliver ikke overrasket, hvis de giver op og går ud. Jeg håber naturligvis at de klarer ærterne, men jeg er helt indstillet på at de bliver sat noget tilbage ved denne flytning.

Solbærbuskene i køkkenhaven
Til foråret vil jeg så en bunddækkende afgrøde under dem, for at dække jorden. Jeg har før haft succes med rød kløver, så måske vælger jeg det igen. Så vidt jeg husker har jeg stadig en hel del frø tilbage. Jeg købte nemlig hele 2 kilo for et par år siden.

I drivhuset står både tomater og agurker stadig med frugt. Jeg har nu høstet for sidste gang i år. Tomaterne er ved at være færdige, selv om der stadig er mange grønne frugter, er der altså ikke længere varme nok til at modne dem. Jeg har klippet agurkeplanterne ned i dag. Det overrasker mig meget at der stadig var lidt frugt på dem, og at der ikke er gået utøj i dem. Jeg tog de sidste 3 agurker med hjem, og glæder mig til at sætte tænderne i dem. De smager bare bedre end dem fra supermarkedet. Peberfrugterne er også høstet. En del af frugterne er rådnet op. Jeg tror at der har været ubudne gæster i dem, for de er lidt hullede. Jeg må vist bliver lidt bedre til at beskære dem, så de er lettere at holde rene. Næste gang jeg komme i haven, rydder jeg hele drivhuset for planter. Det er vist tid til at gøre efterårsklar, og jeg har planer om at flytte lidt rundt. Det er nok et godt tidspunkt at gøre det på. Sidste år lod jeg plantekasserne stå, men det var altså ikke en gode idé, for de var rigtig kedelige at gøre rene i foråret. I år skal de tømmes og vaskes inden vinteren sætter ind. Det må på min to-do-list.

Årets sidste høst fra drivhuset
Jeg har efterhånden fået anskaffet mig en hel del stauder. Det overrasker mig lidt, for jeg kan faktisk godt huske, at jeg tidligere har undret mig over hvorfor folk fylder deres haver med blomster i stedet for afgrøder. Nu må jeg sande at jeg gør netop det. Måske er det fordi blomsterne er så fristende, og også lidt lettere at holde end køkkenhaven. Lige nu blomstrer en del af mine stauder. Jeg har vist ikke været så god til at vælge planter, som er sommerblomstrende. Det er lidt ærgerligt, for jeg får ikke ret meget glæde af dem, som blomstrer så sent på året. Jeg overvejer at flytte nogle af dem hjem, hvor jeg kan nyde dem, når dagene i kolonihaven bliver færre. Lige nu glæder jeg mig bare over dem, når jeg kommer forbi. Lidt har også ret. For tiden står sølvlys så fin med sine mange lys. Jeg har den mørke variant, og den sætter de yndigeste små hvide blomster på lange spir.

Sølvlys
Også georginerne giver den gas i efteråret. Jeg har ellers plukket og klippet flere gange, men lige nu står de med masserer af flotte blomster. Især det hvide hjørne går til makronerne.

Georginerne i det hvide hjørne
Hvide georginer med et strejf at pink
Forleden dag hørte jeg en sige, at min have var misligeholdt. Det synes jeg naturligvis ikke at den er, men jeg medgiver at den er en smule forsømt og visse steder også fyldt med ukrudt. Det har jeg tænkt mig at gøre noget ved, for den skal naturligvis være i orden. Det synes jeg også selv bedst om. I dag slog jeg græsset. Det pynter jo altid, og jeg gætter på at det er sidste gang i år. Der er stadig brug for en del timer i haven, før den ser ud som jeg gerne vil have. Sådan er det altid, og jeg kan ikke huske, at jeg nogen sinde har været helt færdig med den. Lige nu er jeg optaget af at gøre den efterårsklar, så jeg med god samvittighed kan holde vinter-pause fra kolonihaven. Der er en bid vej endnu, men det gør ikke noget, for jeg nyder jo at være der. Jeg håber at jeg kan overtale Esther til at give en hånd en anden gang. Det bliver ikke ved med at gå, når det bliver for koldt til at lege udendørs. Heldigvis kan hun ny krybe i ly i huset. Mon ikke det nok skal gå.

Labyrinten i forgrunden
Et af projekterne er at få klippet græsset imellem hækplanterne i labyrinter. Måske skal hækken også klippes lidt til. Nu må vi se. Tilbage står jo også at få plantet alle mine præmie-bær. Jeg har taget blåbærbuskene med hjem. De skal have plads i et højbed her hjemme. Mere herom senere. 

11 kommentarer:

  1. Der er så meget at lave i en have, og så har du endda to stk... men bare rolig, ukrudtet løber ingen vegne ;o)
    Det er nogle lækre afgrøder du har høstet i år, og ja de smager bare bedre end dem fra supermarkedet. Jeg gider dog hverken passe drivhus eller køkkenhave, så jeg må nøjes :o)

    Ha en go aften...

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg gider godt, men ikke hvad som helst. Hvis jeg ikke kan dyrke noget, som er bedre eller betydeligt billigere end det i butikkerne, er det ikke ulejligheden værd. Derfor dyrker jeg næsten ikke afgrøder som kartofler, løg, hvidløg eller majs. Jeg har dog ofte en smule for at vise ungerne hvor afgrøderne kommer fra, og for at se om det kan lade sig gøre.

      Slet
  2. Solbærbuskene skal nok overleve omplantningen. De når at få lidt fat i den lune, fugtige septemberjord og skal nok vokse videre næste år. God idé med dækafgrøde under buskene for at holde ukrudtet skak. Barkflis kan jeg også anbefale - hvis du er til det. Det bruger jeg selv på stierne i haven for at slippe for at luge der.

    Det er godt nok nogle lækre peberfrugter, drivhuset har givet fra sig. De grønne tomater kan godt modne hjemme i dit køkken, eller også kan jeg anbefale dig at lave grønt tomatsyltetøj - det er fantastisk lækkert. Kontakt mig, hvis du vil have opskriften :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for de opmuntrende ord om solbærbuskene. Jeg satser på at du har ret, og at de kommer igen til næste år.

      Jeg ved godt at man kan bruge de grønne tomater, men jeg tror altså ikke at jeg orker mere mas med dem. Jeg er ikke den store ørn til at sylte, og ikke den store fan af sylt, så jeg lader dem bare gå til. Der kommer flere til næste år, for jeg vil have den samme sort igen.

      Slet
    2. Ai, bare jeg boede i nærheden af dig, så jeg kunne overtage nogle af de grønne tomater. Alle min tomater når at modne i drivhuset, så jeg skal have skaffet mig nogle grønne, så jeg kan lave min populære tomatsyltetøj ;-)

      Slet
  3. Imponerende du stadig kan høste så meget fra drivhuset, mine agurk og tomatplanter er forlængst fjernet ;o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det overrasker mig egentlig også lidt, for jeg forventede faktisk at der ville gå utøj i agurkerne. Måske er det fordi jeg har sat basilikum i alle kasserne. Det dufter gevaldigt i drivhuset. Måske medvirker det også til at jage skadevoldere væk. Jeg vil nok gøre det på samme måde til næste år. Især hvis det viser sig også at have en gavnlig virkning. I år har jeg bare gjort det fordi jeg er vild med pesto.

      Slet
  4. hvor er du bare aktiv :)

    Jeg flyttede min solbær og ribs i samme størrelse for nogle år siden og jeg kan kun anbefale at klippe dem ned til knæhøjde og fjerne alle grene der går ind i busken. Så har de ikke så meget at kæmpe med at holde i live, og jeg ville vente med at så noget under dem til de er godt igang igen, så de ikke skal konkurrerer med noget andet om næringen. jeg lod være og det tog to år før de kom sig bare nogenlunde igen. de afklippede grene kan du evt. stille rundt i kanten af en potte og trykke jorden godt fast omkring dem, vande og stille dem lidt i læ i vinter og så tage dem ind i drivhuset i februar, så har du en god chance for at drukne i solbærplanter næste år :)

    KH
    Marianne

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for dine erfaringer og gode råd. Dem vil jeg tage med i mine overvejelser. Det kræver dog en del mod at klippe buskene så langt ned. Det ved jeg ikke om jeg tør.

      Slet
  5. Heh.. du kunne prøve med en og se hvordan det går...jeg fortryd jeg ikke gjorde det, så sidste gang jeg flyttede nogen fik de med saksen, det gik meget bedre.
    KH
    Marianne

    SvarSlet
  6. replica bags canada replica hermes bags b6b51e3d33 replica bags philippines greenhills replica bags manila view publisher site e6r04t3i61 7a replica bags wholesale check out this site m5o28v3y33 best replica bags online replica bags chicago

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...