søndag den 29. september 2013

Åbent hus på Pometet

Vi har været til Åbent hus på Pometet i Tåstrup idag. Det var en udflugt arrangeret af kolonihaveforeningen, men vanen tro var der kun ganske få deltagere, og da sygdom havde gjort sit indhug på flokken, endte vi med at være ialt 6 personer. Det afholdt os dog ikke fra at tage afsted mod Tåstrup. Vejret var perfekt, og vi ankom lige til åbningen af lågen. Til vores store overraskelse var der parkerede biler i lange baner, og foran lågerne stod der flere hundrede frugt-entusiaster bevæbnet med poser, knive, kameraer og klude. Flere havde tydeligvis været til tidligere års arrangement, og kendte til behovet for at kunne rense og samle frugt under vejs. Vi kom lidt mere uforberedte, men helt klar til at se på frugt.

Mørkbladet æbletræ. Det har jeg aldrig set før.
Arrangementet bød på mange forskellige rundvisninger, hver med sit tema. Jeg deltog i en, som handlede om at finde nye æblesorter. Det var spændende at høre om projektet, som meget kort fortalt går ud på at man på Pometet samler æblefrø fra forskellige træer. De frø ikke være af en kendt sort, men være en blanding af modertræets sort og den sort, som blomsten en gang blev bestøvet med. Siden Pometet har hundredevis af sorter, både nye og gamle, brede og smalle, store og små, spise- eller madæbler osv, er der gode chancer for at der i de nye frø ligger kimen til spændende nye sorter. Dem beder man så almindelige havefolk med interesse for forædling om at være med til at dyrke og teste. For at være med i projektet, skal man deltage i et lille kursus, og jeg overvejer nu stærkt om det ikke var noget for mig. Jeg synes at det lyder utrolig spændende. Foreløbig fik jeg en folder og en lille pose med de første frø. Om ikke andet vil jeg forsøge mig med dem.

Søjleæbletræer
På vores tur rundt på området fandt jeg denne imponerende æbleallé af søjleæbletræer. Rundviseren fortalte om at træerne vokser på denne måde, og deres form er altså ikke et resultat af systematisk beskæring, sådan som jeg tidligere har troet. Jeg var meget imponeret over at se hvor meget frugt de oprette træer faktisk bærer. Deres form forekommer mig stadig en smule naturstridig, og jeg synes nok bedst om træer af mere almindelig facon, men de er alligevel sjove, og de giver bestemt mulighed for at have mange træer på et meget lille areal. Jeg overvejer nu om jeg skal have et par af disse søjler i min lille rækkehushave. Faktisk var jeg lige ved at købe dem med det samme, for der var udsalg af meget flotte træer i potter. Jeg skal altid passe på med den slags salg, for jeg bliver let revet med. Heldigvis er min bil lidt lille til træer, som jeg styrede mig.

Søjleæbletræ, Franz
Her følger et par stemningsbilleder fra Pometet. De mange mennesker ved indgangen blev hurtigt fordelt ud over det store område, og der var god plads til alle imellem de lange rækker af fantastiske frugttræer. En del samlede nedfaldsfrugt i store poser, men de fleste nøjedes med at smage på de mange forskellige sorter. Selv om vi ikke havde det rigtige udstyr med, kan man vel altid tørre et æble af i buksebagen, og så tage sig en saftig mundfuld. Vi fik smagt på en del forskellige æbler, men intet slår alligevel dem, som har vokset i ens egen have.
Der var naturligvis også en fin café, som serverede æblekage og æblesaft. Det prøvesmagte vi selvfølgelig, og her ser du Esthers vurdering:

Esther spiser æblekage
Lad mig lige nævne at det nok mest er flødeskummet, som fik den fine vurdering. Hun er ikke den store fan af æblemos.

Frøsamlerne var også på pletten med en lille bod, som solgte spændende frø. Jeg købte en enkelt pose, og håber at jeg kan finde et godt sted at så dem, så vi kan se de sjove slanger til næste år.

Frø fra Frøsamlerne
Efter et par timer i frugt-eldorado pakkede vi sammen og drog mod øst. Det var en rigtig god tur, og jeg kan bestemt anbefale at besøge Pometet, når de igen holder åbent hus.

1 kommentar:

  1. Det har jeg endnu tilgode et besøg på Pometet. Der kommer næsten altid en fødselsdag i vejen på den tid! Frilandsmuseet og Brede Værk har også æblets dag, og også dér er der mange æblesorter at se og smage på.
    Esther nyder sin æble kage! Hvor er hun sød.

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...