torsdag den 20. juni 2013

Pimp dit kvashegn

Mit kvashegn er vældig praktisk og økologisk korrekt. Desværre er det også lidt kedeligt at se på, så jeg har forsøgt at peppe det lidt op ved at så slyngplanter op ad det. De vokser også fint, men er ikke rigtig begyndt at slynge sig så meget. De kommer sikkert til at pynte på ydersiden af hegnet, men jeg får nok ikke meget glæde af dem ind mod græsset. Derfor har jeg nu pimpet hegnet med en håndfuld potter indkøbt i Netto. Jeg faldt for farverne, som både er friske og lidt tossede. På planteskole søgte jeg efter passende blomster til potterne, og fandt et stort udvalg af fine planter, som uden tvivl ville kunne pynte i haven. Alligevel var det først da jeg faldt over en vogn med lewesiaer i forskellige farver, at jeg fandt hvad jeg søgte. Der var slet ingen tvivl om at de passede i mine kulørte potter, og let ville kunne matche de skrappe farver. Heldigvis var der tilbud på en bakke blandede lewesiaer, og jeg udvalgte mig en fin samling, som kom med hjem. I dag har Esther og jeg så pimpet kvashegnet med "farver og striber", og jeg er helt tilfreds med resultatet. Jeg håber at planterne vil trives i min have, og at jeg måske kan overvintre dem, så de kan komme igen til næste år. Jeg har set fine billeder på nettet af store flotte planter, og de har sikkert flere år på bagen. Har du erfaringer med overvintring af lewesia, må du meget gerne dele dem med mig. Tak!

Lewesia på mit kvashegn
Lewesia på kvashegnet
Min nyplantede røde hyld trives. Sikke en lettelse. Jeg har jo ikke de bedste erfaringer med denne plante, så jeg er meget opmærksom på den. Hvis det var vand, som skulle til, må den have haft det fantastisk i de sidste par dage, for der er virkelig kommer noget til rødderne. Ikke noget med en let byge, som kun gør græsset vådt; nej der er kommet rigelige mængder, og jeg kan se at hylden nyder det. Den skal nok blive flot, når den vokser lidt til. Jeg håber på lidt mere højde, for lige nu er den lidt lav i det. Faktisk står lavendelen højere end hylden i venstre side. Det er da lidt imponerende.

Rød hyld
Der er virkelig gang i drivhuset, og mine agurkeplanter giver gavmildt frugt. I dag har vi høstet 6 agurker, og Esther guffede hurtigt et par af dem i sig. Det er virkelig et hit!

Dagens agurkehøst
Jeg har tidligere været lidt ærgerlig over bladluseangreb på mine solbærbuske, men de er foreløbig sluppet nådigt i år. Til gengæld har jeg nu opdaget at bladlusene har slået sig på mit lille kirsebærtræ. De nye skud er krøllede og misdannede, og jeg tvivler på at de står til at redde. Nu har jeg spulet dem med koldt vand, og hvis lusene vender tilbage i stort antal, må jeg gribe til flasken, og give dem et sæbebad. Jeg har ikke noget imod bladlus, men når planterne lider alt for store skader, vil jeg altså ikke finde mig i mere.

Bladlus på kirsebærtræet
Se se! Min iris er på vej med sin første blomst, og jeg holder skarpt øje med den, for jeg glæder mig sådan til at se den folde sig ud. Jeg håber at der kommer en masse blomster, og jeg overvejer stadig hvor den skal plantes ud, når den skal have en fast plads i haven. Der skal også findes en passende makker til den, for det ville klæde bedet med en bunddækkende plante til at fylde op under irisserne. Forslag modtages gerne.

Iris på vej
Jeg afslutter dagligt projekter fra min to-do-list, og regner med at få mere tid til haven i weekenden. Det skal blive godt med tid til havearbejde, og ikke kun vande-visitter.

8 kommentarer:

 1. Hvor ser det festligt ud med dine farvede potter. Har selv lige købt en lewisia. De skal helst stå et sted hvor der ikke bliver fugtigt. Et stenbed er det bedste sted, hvor der er et godt dræn. Skønne agurker. Vores er små endnu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg havde godt på fornemmelsen at stenbed var det foretrukne. Desværre har jeg ikke sådan et, så jeg må se om jeg kan finde et andet sted, som kan bruges. Måske har jeg en plads her hjemme, hvor indkørslen godt kunne minde lidt om et stenbed.

   Slet
 2. Skøn ide Rikke, med potter på kvashegnet. Kvashegn er en rigtig god ide til både at lave en god afskærmning og samtidig få brugt sit 'kvas' på en god måde. Jeg vil fraråde dig at plante bunddække under dine iris. De skal jo have rhizomerne i jordoverfladen så de kan blive bagt af solen og derfor går det ikke med bunddække. Jeg har lilla iris sammen med gule dagliljer - det er en fantastisk kombination og skulle du ikke have gule dagliljer i forvejen kan en klump sagtens graves op her hos mig. :o) Og jeg er jo ellers ikke til gult, men lige dagliljerne får altså lov at bo hos mig.

  Mange hilsner
  Trine

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for tippet. Jeg skal vist lige genoverveje den endelig placering af mine iris. Lige nu glæder jeg mig bare over at de blomstre.

   Slet
 3. Hvor er det originalt og godt fundet på :0)
  Jeg er i øjeblikket i gang med forsøge på at lave et kvasehegn. Det er dog knap så stort/højt som dit.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kvashegnet er et hit, og jeg har rigtig meget glæde af det. Jeg er lidt overrasket over hvor hurtigt det bliver fyldt. Jeg kan godt anbefale at lave det rigeligt stort, for det er lidt ærgerligt at at der ikke er plads til sagerne, når man når til det andet eller tredje år. God fornøjelse med kvaset.

   Slet
 4. Det ser bare hamrende godt ud med det kvasehegn! Super ide!

  Trist at høre med bladlusene - de kan virkelig være hårde ved planterne. Jeg er netop igang med en kamp med dem i drivhuset, hvor de nu både har fået hjemmelavet insektsæbe og snyltedyr.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, bladlus kan være en plage, men jeg fornemmer nu at dette år er rimeligt i forhold til tidlige år, hvor de totalt har invaderet min lille have. De hjalp at spule dem væk, og nu holder jeg skarpt øje med træet, så jeg kan holde bestanden nede. Jeg har tidligere haft god glæde af insektsæbe, men har ikke prøvet dyrene. Det er jo bedst i drivhuset, så held og lykke med dem.

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...