søndag den 30. juni 2013

Frodig søndag i Have nr. 18

Rose i blomsterhaven
Det har ikke været klassisk havevejr, men køligt, blæsende og overskyet. Alligevel har Esther og jeg tilbragt en stor del af dagen i kolonihaven. Jeg har jo forsømt haven en del, og mit årstema Frodighed har manifesteret sig på egen hånd, i form af et enormt flor af ukrudt. Det var ikke lige det, som var meningen, og jeg er ikke særlig stolt over det. Derfor består det meste af havearbejdet i at fjerne ukrudt, og således også i dag. Flere af bedene i køkkenhaven har været groet gevaldigt til med fuglegræs. Det er i virkeligheden en sød og køn plante, men den ejer evnen til at brede sig i en enorm fart, lige så snart den har etableret sig. Jeg har allerede fjernet flere spande fulde af det stads fra havens bede, og der er stadig nok at tage fat på. Det pynter gevaldigt på haven at få luget, og selv om det er lidt træls at bøvle med, er det meget givende, når man ser resultatet. Jeg lagde ud med at befri aspargesbedet for ukrudt. Det er ikke helt let, og kræver stor forsigtighed. Asparges har meget overfladiske rødder, og tåler ikke at man går for hårdt til værks. En del af mine planter er også stadig ganske små, og derfor har det været lidt af et arbejde at finde dem i mængden. Jeg har endnu ikke sået nye planter til at fylde i hullerne i rækkerne, men det står på min to-do-list, for nu er det igen blevet tydeligt, at der skal suppleres for at få fyldt bedet op.

Blomsterhaven har også fået en hurtig omgang. Esther hjalp mig, og sammen nød vi synet af roser og georginer på et hav af løvefødder. De er måske blevet lige kraftige nok som bunddække under roserne, og en enkelt busk er næsten druknet i limegule blomster. Måske skal jeg forsøge at udtænke en anden løsning...

Rose
Mandstro i blomsterhaven
Georgine med gæster
I hjørnet af blomsterhaven står et lille kirsebærtræ, som i år for alvor har blomstret. Desværre er bladlusene lidt hårde ved det, og i dag har jeg sprøjtet det med sæbe, for at slippe af med problemet. Til trods for en imponerende blomstring, bærer træet nu kun ganske få bær, men flotte ser de ud.

Kirsebær
Til trods for at jordbærbedet bliver skygget en del af dagen, ser det ud til at give gode bær. Jeg var ellers lidt i tvivl om det kunne lade sig gøre, men det ser faktisk fint ud, og Esther og jeg har plukket en fin portion med hjem. Jeg gætter på at hun har spist næsten lige så mange, som hun har lagt i kurven, og det er lige som det skal være. Desværre er bærrene noget jordede, for jeg har ikke lagt halm under planterne, og det skulle jeg nok ikke have sprunget over.

Jordbær
For flere år siden såede jeg store mængder af morgenfruer i køkkenhaven. De så imponerende ud og lyste virkelig op. Desværre nåede jeg ikke at få fjernet alle deres frø, selv om jeg faktisk forsøgte, og siden da har jeg haft morgenfruer som ukrudt. Det er prisen for at lave sin egen kompost; man får let sine frøplanter igen. Jeg har det samme problem med dild, som især sidste år var meget påtrængende i køkkenhaven. I år er der ikke så meget dild, og flere af dem lader jeg stå, for jeg elsker dild, og dem, som har sået sig selv, bliver af uransagelige årsager meget kraftigere end dem, som jeg har sået selv. Morgenfruerne bliver for det meste luget væk før de blomstrer, men ikke dem alle, og her de er jo ret skønne, så jeg nyder dem lige, inden de går i komposten (inden de sætter flere frø).

Morgenfruer
Jeg har glemt hvad de hedder, og når sandt skal siges, havde jeg også glemt at jeg havde lagt løgene. Men nu er de her altså, og jeg aner ikke hvad de hedder, men flotte er de. Kan du mon hjælpe mig?

Ukendt løgplante
Op ad mit hus vokser en tobakspibeplante. Jeg satte den sidste efterår, og den ser ud til at trives. For et par uger siden fik den et fint gammelt espalliere, som jeg friskede op med lidt hvidt. Med lidt snilde fik jeg viklet et par skud om tremmerne, og nu ser det ud som om planten selv klarer resten. Det er jeg rigtig glad for, for det ser skønnest ud, når naturen klarer vikleriet selv.

Tobakspibeplante
I drivhuset går det over stok og sten. Agurkerne bærer rigeligt med agurker til at holde os forsynet, og Esther har udviklet en stor forkærlighed for at spise dem. Det kunne ikke være bedre. Tomaterne er også godt på vej, og lange klaser af små grønne tomater pryder de fleste af planterne. Basilikummen i plantesækkene vokser godt, og snart er der nok til den første høst. Det glæder jeg mig til. Det må meget gerne være samtidig med tomaterne, for tilsammen udgør de grundstammen i min favorit tomatsalat.

Skole/mini-agurker
Tomater på vej
Om kun 3 dage har jeg for alvor sommerferie, og så skal jeg i haven. Faktisk har jeg planer om at flytte der ud en del af tiden. Det kræver at jeg får gjort noget ved huset, så vi har et sted at sove og lave mad. Jeg har store planer, men er meget i tvivl om hvor langt mine evner og kræfter rækker. Nu må vi se... ideerne fejler i hvert fald ikke noget.

8 kommentarer:

 1. Det ser utrolig godt ud med de limegrønne løvefødder til roserne. Men ja, de kan godt blive lidt overvældende.
  Hjemmeavlede jordbær burde være noget alle børn prøvede at smage. Med og uden jord :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, løvefod og rose klæder hinanden. Måske skal jeg klippe roserne lidt anderledes om foråret, så de ikke skal begynde helt nede fra jordoverfladen hver gang. Så får de måske et lille forspring.

   Jeg er helt enig i at børn har stor glæde af at opleve hvor maden kommer fra, og så smager jordbær bare så meget bedre lige fra planten.

   Slet
 2. Sikke dejligt det gror hos dig.. Med eller uden ukrudt.. Sådan er det jo.. Overdrivelse kan jo ligefrem få tingene til at se planlagt ud ;o)

  SvarSlet
 3. Din ukendte løgplante hedder Allium Schubertii.
  Det er ikke nemt med kirsebærtræer, vi fik lus i vores meget unge træer sidste år, nu ser de ud som om, de vil gå ud :(

  SvarSlet
  Svar
  1. Uha... Så galt håber jeg da ikke at det kommer til at gå for dine træer, eller for mit eget, for den sags skyld. Jeg vil da være lidt mere over dem, så jeg måske kan afværge det værste.

   Tak for navnet. Den er lidt sjov og samtidig en smule grim. Jeg håber at den kan komme igen til næste år. Den ser ud til at trives i min have.

   Slet
 4. Det ser fantastisk godt ud med de røde roser og den limegrønne løvefod. De finde også i en mini udgave, hvis du synes det bliver for voldsomt. Men godt ser det altså ud. Skønt med egne jordbær, når man har små børn. Det er så vigtigt, at børn oplever hvor det man putter i munden kommer fra, synes jeg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har faktisk en lille løvefod, og den er ganske sød, men slet ikke så kraftig, som den almindelige. Jeg synes heller ikke at den står så flot, da den sætter meget lange og ringlende blomsterstande. Jeg tror alligevel at jeg vil forsøge at formere den. Så kan jeg jo med tiden skifte lidt ud, hvis det bliver nødvendigt.

   Ja, have er et godt sted for børn at smage på og opleve verden. Esther lærer meget i vores haver, og dertil kommer at hun hygger sig vældigt ved det.

   Slet
 5. fantastisk smuk have du har den blomstrer rigtigt. go sommer til dig med de bedste ønsker om godt vejr og det hele

  http://fastersnyttehave.blogspot.dk/

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...