torsdag den 18. april 2013

Planteord og begreber

Kim- og småplanter af chili og melon
Lige for tiden vrimler det med beretninger om alle vores frø og planter i Blogland. Jeg har også stolt fremvist resultatet af mine anstrengelser, og nyder at følge med i alt hvad I andre finder på. En ting nyder jeg dog ikke, og det er den begrebsforvirring, som ofte hersker på dette område. Mange bruger ord som frølinger eller plantebabyer, og det lyder også ganske hyggeligt. Alligevel kan jeg ikke lade være med at blive lidt irriteret, for der findes faktisk helt autoriserede ord, som beskriver planternes forskellige stadier, og jeg synes at det er godt at bruge dem i stedet for at opfinde nogle nye, som vi ikke er helt enige om betydningen af. Derfor har jeg skrevet denne lille ordliste over de mest almindelige planteord, når man sår og planter om foråret. Måske kan den være dig til inspiration.

Kimplante: Den unge plante, som netop er spiret frem af frøet. Den består af kimrod, kimblad/kimblade og kimstængel. Nogle planter sætter et andre to kimblade. Ofte ser kimbladene helt anderledes ud end de senere blade. Kimplanten henter sin næring i frøet.

Småplanter: Små planter, som har sat et eller flere blade efter kimbladene.Bladene ligner de store planters blade, selv om de stadig er meget mindre og ofte også enklere.Planerne får næring fra jorden. Begrebet bruges om planter, som stadig er små og sarte, og som endnu ikke har sat blomster eller frø.

Bredsåning: Når man sår mange frø ud sammen i en bakke eller en potte.

Prikle: En metode til at plante bredsåede kim- eller småplanter om i egne potter. Når man prikler, skiller man planterne fra hinanden og planter dem individuelt. Metoden kræver stor snilde, og kan være meget hård ved de små planter. Nogle planter tåler det bedre end andre. Enkelt tåler det slet ikke.

At potte om: At flytte små planter til en større potte for at give dem mere jord at vokse i. Kaldes også somme tider at potte op. Rødderne forstyrres kun minimalt. Gøres for at planterne kan udvikle et sund og kraftigt rodnet i takt med deres generelle vækst.

At plante ud: At flytte planter fra potter til friland. Begrebet bruges også somme tider om omplantning til plantesække eller bede i drivhuset.

Måske er jeg lidt miljøskadet af min uddannelsesbaggrund. Jeg er jo oprindelig uddannet i planteavl fra Landbohøjskolen.

11 kommentarer:

  1. Tak Rikke:-) så fik vi det på plads. Hvornår kan man begynde at plante ud. Her tænker jeg især på alle de planter jeg har sået som er pillet ud og i god vækst:-)
    Kh Linda

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kan man vist ikke svare entydigt på. Jeg venter lidt med at plante ud i køkkenhaven. Med hensyn til sommerblomster, så vil jeg gerne have at mine planter er ret kraftige, for det er en stor verden, de skal ud i. Stauder har jeg ikke rigtig haft held med endnu, så der bliver jeg dig svar skyldig.

      Der er meget stor forskel på hvor meget varme de forskellige planter kræver. Bønner er f.eks. meget glade for varme, og bliver ikke til noget, hvis de plantes ud nu. Dem har jeg slet ikke sået endnu. Man kan godt give dem et stor forspring ved at dyrke dem i drivhuset først, men selv det er det stadig lidt tidligt til.

      En god indikator for hvornår om- eller udplantning skal finde sted er, når rødderne fylder de nuværende potter godt op. Det er let at se hvis man dyrker i tørvepotter, hvor rødderne bare titter ud genne potterne. Ellers kan man se efter rødder i bunden af potten, eller lirke en enkelt plante ud, og se om de har rødder langs potten. Jeg har bedst erfaringer med at plante ret sent ud. Det kræver lidt tålmodighed, men jeg synes at jeg mister for mange planter, når jeg tyvstarter.

      God fornøjelse med alle de små.

      Slet
  2. Der skulle stå priklet ud. I stedet for pillet.

    SvarSlet
  3. Ja så fik vi det på plads! Var det skolelærer du var? HA HA undskyld kunne ikke lade være. Jeg synes nu de andre udtryk er lidt hyggelige, så'e det...........ændrer nok ikke noget hos mig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja ja. Grin du bare. Jeg er jo lidt presset, nu hvor jeg ikke må undervise.

      Jeg kunne godt selv høre den utilsigtede løftede pegefinger, da jeg skrev det. Det var ikke min mening at kvæle hyggen, bare rydde lidt ud i begrebsforvirringen. I langt de fleste tilfælde er det helt ligegyldigt om man skriver det ene eller det andet, men når jeg for eksempel læser at folk "prikler om", så bliver jeg da lidt i tvivl om hvad de i virkeligheden foretager sig.

      Slet
    2. Det var kærligt dril… du har da ret i at man let skaber forvirring! :0)

      Slet
    3. Bare rolig. Sådan opfattede jeg det også :-)

      Slet
  4. Du har helt ret, Rikke. JEg er glad for den korte gennemgang her. Jeg ved det jo egentlig godt, men tror jeg er blevete grebet af lyrikken, for jeg synes jo det er sjovt at lege med ord, det er der ikke så forfærdeligt mange der gør i "vores breanche". OG havefolk er jo havefolk og ikke professionelle.

    Men derfor kan man jo godt gøre opmørksom på de korrekte ord og bruge dem med omhu for ikke at skabe forvirring.

    SÅ tak for dit indlæg. Jeg vil tage notater bag øret - hvis du forstår. ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er helt med på at lege med ord, og jeg synes også at det er sjovt og spændende at læse med på farverige tekster. Jeg kan bare bedst lide det, når jeg ikke bliver alt for meget i tvivl om hvad det lige handler om.

      Frem med det farverige sprog! Det ene står ikke i vejen for det andet.

      Slet
  5. PS, det kkunne da være vi skulle lægge et link til din side, forresten. :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er du meget velkommen til. Tak!

      Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...