mandag den 15. april 2013

Se, det kalder jeg forår!

Det meste af dagen i kolonihaven uden overtøj på er et sikkert tegn på forår. I drivhuset havde jeg over 30 grader, da det var varmest. Jeg har for første gang sovet til middag i mit kolonihavehus, og således haft glæde af det, på den måde, som var tiltænkt. Der er dog stadig lang vej igen, før det er så hyggeligt, som jeg gerne vil have det.

Jeg tog den store såbakke med tomatplanterne med i haven i dag. Udplantningen kunne ikke udsættes længere, for planterne var blevet for store, og flere af dem viste tydelige tegn på trængsel. Da jeg fik dem ud af såbakken, blev det tydeligt hvorfor: de har ikke fået tilstrækkeligt med vand på det seneste. Måtten, som skulle trække væde til rødderne, var våd, men flere planter havde mistet forbindelsen til den, og var derfor ved at tørre ud. Det var godt at jeg ikke udsatte udplantningen, sådan som jeg oprindeligt havde planlagt.

Tomatplanter i nye potter
Jeg har to sorter af tomater i år, så nu står der numre på potterne, så jeg kan hitte ud af det. 1 for de røde og 2 for de gule. Det må jeg da kunne hitte ud af. Ud over tomaterne var der også en håndfuld spirer af vandmelon, græskar og mexikansk solblomst.


Resten af småplanterne i nye potter
Af frygt for at tomaterne ville få for meget kulde, har jeg fragtet dem hjem igen. Lige nu står de i bagagerummet og venter på at jeg får tid til at flytte dem ind igen. Jeg tør stadig ikke at efterlade dem i drivhuset. Der skal ikke så meget kulde til for at sætte dem i stå, og det vil jeg helst undgå. Resten af potterne står i drivhuset. Jeg regner med at de klarer det fint, og glæder mig til at se til dem igen i morgen. Der går nok ikke lang tid før tomaterne får lov til at flytte ud permanent. Det skal blive spændende at se hvor mange, som overlever omplantningen. Det koster somme tider et par stykker.

For at få plads til småplanterne, måtte staudespirerne holde flyttedag. De er nu kommet ud i vejret, og er placeret på en af mine plantereoler. Det ser ganske hyggeligt ud, og hjalp unægtelig vældig på pladsen i drivhuset. (Og nej, det er ikke vinterdæk, men hjulene, som oprindelig sad på mit hus, da det stadig var en skurvogn)

Plantereol med stauder
I dag tog jeg hul på det udendørs havearbejde også. Jeg besluttede mig for at begynde i blomsterhaven, som er her overskuelig, og gik i krig med at klippe staudetoppe væk. Jeg har lodden løvefod under mine roser, og lige så flotte og kraftige de er om sommeren, lige så triste og rodede er de om foråret. Nu har jeg fjernet det meste af toppene, og frem kom fine spirer af de forskellige løgplanter, som også bebor bedet. Jeg holder så meget af perlehyacint, og jeg kan se, at de snart er klar til at sætte deres fine små klokker. Det glæder jeg mig til. Jeg fik også ryddet op efter georginerne, og det betyder at der ikke er lang vej igen før jeg kan plante ud. Min nabo Jeppe holder skarpt øje med jordtemperaturen, og kunne idag melde om 10 grader. Måske kan jeg ganske snart plante ud. Det ville være skønt, for de fylder temmelig meget i drivhuset.

Langs med terrassen står en række juleroser (eller er det påskeklokker?). Jeg har samlet lidt forskellige sorter, og glæder mig over dem hvert forår, inden alt det andet tager over og skygger for dem. Min første julerose er efterhånden blevet en kraftig sag, som i år har sat en imponerende mængde knopper.

Julerose
Ud over den ordinære type, har jeg også fået en mørk variant. Jeg ville ønske at jeg kendte navnene, men det har det med at fortabe sig, så du må nøjes med at nyde synet. Hvis du har et bud, hører jeg det gerne.

Mørk julerose
 Endelig er mine personlige forårsbebudere i blomst. Jeg har fulgt med på mange haveblogs, som har kunne vise flotte billeder af krokus i flere uger, men først i dag har mine foldet deres sarte blomster ud. Jeg synes rigtig godt om dem, og har dem i en række langs med mit hus. Lidt senere på sæsonen overtager akelejerne pladsen. Det plejer at være en fin vekselvirkning.

Krokus
I morgen må jeg i have igen. Det er ikke sikkert at der bliver tid til det store, for der skal også aktioneres. Alligevel er det svært at holde sig væk i disse dage, hvor en helt fantastisk vækstspurt er sat ind. Der ses nyt hver dag, og jeg vil jo nødig gå glip af noget. For eksempel holder jeg skarpt øje med mine aspargeser, som i år skal smages for første gang. Rabarberne har også min bevågenhed, for de står med store røde knopper og er allerede ved at folde de første blade ud. Det er et fantastisk syn, og jeg bliver altid imponeret over hvordan de krøllede blade lige så stille foldes ud til store paraplyer.

Jo, jeg må bestemt der ud igen i morgen!

4 kommentarer:

 1. Det var da godt du fik reddet tomatplanterne :)

  Jeg har de sidste tre nætter haft 4 tomatplanter stående i min uopvarmede udestue og blot dækket dem med et enkelt lag fiberdug for natten. Det har de klaret ganske fint, så jeg tror jeg vil gøre plads til at flytte de resterende tomatplanter derud også :)

  Vi skal også stadig aktionere, men med lidt mindre intensitet i denne uge. Det betyder, at jeg kan komme i haven hele formiddagen i morgen samt onsdag formiddag. Onsdag er også hvor jeg skal til foredrag om storkenæb :)

  Så er der da EN fordel ved lockout; jeg skal ikke tidligt op dagen efter :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har heller ikke helt så tæt program i denne uge, men i morgen skal vi dele sløjfer ud, så der må jeg af huse. Det tager sikkert ikke hele dagen, så der skal nok blive plads til haven.

   Jeg er ikke så god til storkenæb. Måske trænger jeg også til et foredrag. God fornøjelse.

   Slet
 2. Ja det ligner da forår.
  Her har vi også lukket lidt ned for de forskellige tiltag, men vi mødes ved skolen, hver morgen og hilser på forældre og børn. Onsdag kommer Bondo til det mørke jylland, så må vi høre hvad han kan fortælle.
  Jeg prøver også at komme i haven, hver dag, har dog lidt lettere ved det, da min er lige uden for døren. Det er dejligt, at have noget andet at tænke på en konflikt.
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du helt ret i. Have-terapi, det er lige hvad vi har brug for. Det bliver godt, når denne konflikt lander et eller andet sted. Forhåbentlig på en fornuftig måde.

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...