fredag den 23. november 2012

Kemi og tobakspibeplanter

Dagens lektion i gødning
I mit civile liv underviser jeg blandt andet i kemi. I dag stod en på kemisk analyse af gødning. Uden de store sværdslag kunne jeg mønstre hele 5 slags gødning. Det krævede dog et lille smut omkring kolonihaven på vej til arbejde i morges. Det er underligt at være i haven i mørke og kulde. Når man har en kolonihave, er det let at glemme alt om have på ugunstige tider af døgnet og året. Jeg synes faktisk at det var et lidt trist syn at komme i haven under disse forhold. Jeg glæder mig til weekendens dagslys, hvor jeg vil bruge tid på kolonihavehuset og -haven. Jeg har hørt at det skulle blive godt vejr lørdag. Det vil jeg satse på. Eleverne havde i øvrigt megen spas af gødningsanalyserne. Resultatet vil blive kendt, når de i næste uge skal aflevere deres opgaver. Det er jeg faktisk lidt spændt på.

Tobakspibeplante
Tidligere på året købte jeg en kameleonbusk, som skulle vokse op ad mit hus. Jeg fik den også plantet, men derfra gik det bare støt ned ad bakke. Til sidst blev jeg helt i tvivl om den lever eller er død. Faktisk er jeg nok nået til den konklusion, at den er død, men jeg vil lige give den mulighed for at overraske mig til foråret. Jeg er før blevet snydt, og det er faktisk rigtig skønt. I mellemtiden har jeg forelsket mig i en ny plante til at pryde huset. Jeg vil så gerne have en frodig plante, som kan vokse op og omfavne hele huset. Den behøver ikke at være fin om vinteren, men skal til gengæld vokse kraftigt og se frisk og grøn ud om sommeren. Valget er faldt på tobakspibeplante. Jeg har set flere flotte eksempler på dens enorme vækst, og har tilladt mig at låne et billede fra Frøken Solhat, som har fotograferet den i en museumshave i Kerteminde. Jeg har læst at tobakspibeplanten er en langsom starter, så jeg tænkte at den nok havde bedst af at komme i jorden allerede nu, så den kan nå at etablerer sig en smule inden foråret. På vej hjem fra arbejde kørte jeg derfor omkring planteskolen og indkøbte mig en plante. Den ser ikke ud af så meget lige nu, men jeg håber at den om ganske få år vil forvandle mit hus til en botanisk installation. I weekenden skal der plantes. Jeg glæder mig allerede.

Gartneren på planteskolen kunne i øvrigt også oplyse mig om at kameleonbusken er ganske følsom over for udtørreing, og let går til, hvis det bliver for tørt. Det kunne let være sket for min. Ikke så smart. Til gengæld tror jeg har har reddet min goji-bærbusk fra opgravning. Han havde små buske i potter, og alle med fine rækker af røde bær. Han fortalte at buskene trives med lidt udpining tidligt på sæsonen, hvis de skal sætte frugt. Jeg har næsten opgivet min busk, som er temmelig stor, men helt uden frugt. Nu får den en chance til, og jeg vil klippe den tilbage og undlade at gøde. Hvis det kan formå den til at sætte bare et par enkelt bær, kan den helt sikkert få lov til at blive i haven. Ellers er det altså ud. Jeg gider ikke planter, som ikke trives. Det er altid godt at tale med en ekspert, og de er bare så søde på "min" planteskole. Det er jo også det, som gør at jeg vender tilbage om og om igen.

7 kommentarer:

 1. Jeg har også en tobakspibeplante, som nu er et par år gammel. Hvert forår tror jeg den er død, men den er en langsom starter. I år er den nået ca. halvvejs op på buen som den forhåbentlig en dag vil dække helt. Håber din klarer sig her til vinter.

  SvarSlet
 2. Jeg har en kamæleonbusk som jeg købte i forsommeren, den kom også til at se mere og mere død ud, men jeg tror på, at der stadig er liv.
  En have om vinteren er chokerende at se, når man er vant til at se den grøn og frisk. Jeg havde besøg af en forleden dag, som havde været her i sommer, hun var da noget forundret over, at den så sådan ud nu. Jeg ser jo min have hver dag, men du ser kun din i weekenden og i lys, så jeg kan godt forstå, du syntes, det var et trist syn.
  Håber på solskin til dig og din have i morgen.

  SvarSlet
 3. Jeg har også købt en tobakspibeplante, og håber og drømmer om at se den vokse op og dække et grimt hegn. Den kostede 200 og lignede ingen ting.... Men den skal nok komme til foråret.

  SvarSlet
 4. Giv din kamæleonbusk en chance. Min var så flot i foråret, hvor vi fik en del regn. Senere på sommeren, lignede den en, der var ved at gå ud. Men jeg er overbevist om, at se den igen til foråret! Jeg har jo en del potter at vande, så jeg vander altså kun det allermest nødvendige i haven. Det er yderst sjældent at tingene går ud af den grund.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg har også tænkt mig at give den lidt mere tid. Alligevel må den have en makker, for den er vist lidtmformsart til min have, hvor man må nøjes med det vand, vor Herre sender en. Jeg planter tobakspibeplanten på den anden side af huset. Så kan de vokse om kap.

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...