fredag den 12. oktober 2012

Et smut i kolonien


Efterårets sidste roser
Jeg var et hurtigt smut forbi kolonihaven på vej hjem fra arbejde i dag. Det sker ikke så tit for tiden, for jeg har hele tiden lidt for travlt. Det passer mig i virkeligheden rigtig dårligt ikke at kunne komme ud, og det påvirker også min mentale helse, som normalt nyder godt af havearbejde og -hygge. I dag blev jeg budt velkommen af en fantastisk duft fra rosenbedet. Enkelte roser kæmper stadig mod frost og kulde, og det er skønt at opleve at den busk, som jeg i foråret dømte død, nu faktisk bære smukke og velduftende blomster.


Asparges
Selv om de fleste af aspargesplanterne har lagt sig fladt ned, er det tydeligt at de trives i højbedet. Flere af dem har nu så tykke skud, at det begynder at ligne noget, som man kunne høste og spise. Jeg glæder mig allerede nu til at høste forårets fine friske skud. Det er et tålmodighedsarbejde at anlægge et aspargesbed, så jeg har store forventninger. Fra flere kilder ved jeg, at man kan have glæde af et velanlagt bed i mange år. Det stoler jeg på. I mellemtiden vil jeg opfinde og opsætte et stativ, så planterne ikke falder omkuld til næste år, hvor de må formodes at blive endnu større. Gode råd og erfaringer modtages gerne.

Hirsekolber af egen avl
Jeg har skrevet om mine hirsekolber før, og vil derfor nøjes med at fortælle, at jeg nu har høstet et lille bundt kolber. De er stadig lidt grønnei det, men jeg satset på at lidt indendørs tørring vil udbedre det. Der er ikke kommt så mange kolber ud af mit lille eksperiment, men nok til at jeg er lun på ideen om at dyrke endnu flere til næste år. Hvis fuglene vel at mærke synes om dem. Fra mit sidste blogindlæg om hirsen har jeg høste en idé om at lade dem gro sammen med stauderne. De danner en fantastisk kulisse, og kan fint hamle op med andre prydgræsser af mere ædel karakter. Hirse er dog enårige, og man må så igen hver år. Jeg vendet tilbage med billeder og erfaringer, når det kommer så vidt. Måske kan det også blive til et billede af Fuglia og Fuglius, når der går i krig med kolberne i vinterens løb.


En mur af æbletræer

Lige for tiden bærer min æbletræer så mange æbler at vi slet ikke kan følge med i produktion af æblekager og grød. Flere venner og bekendte henter forsyninger i min have, og jeg nyder at kunne dele ud af høsten. Forleden gik Esthers stue fra børnehaven også forbi og plukkede løs. I dag har jeg plukket en spand fuld. Måske bliver der anledning til at bage en æblekage i løber at efterårsferiens første dage, hvor de har varslet vedvarende regnvejr.
 
Ved lejlighed skal træerne have en grundig beskæring, så det ikke fremstår helt så langhårede. Jeg nåede aldrig at få studset toppen, da jeg klippede i dem i foråret. Det kommer til at pynte med en opstramning. 

Dagens høst i bagagerummet
Selv om jeg ikke har haft det store held med mine græskar i år, så er det dog blevet til et par stykker. Jeg havde selvfølgelig håbet på flere, men de fleste af mine planter har kun sat en enkelt frugt. Heldigvis ser det ud til at der er materiale til et par fine græskarlygter, og dem skal vi nok få glæde af på trappetrinnet her hjemme. Det er lidt sjovere med græskarlygter, når man selv har dyrket frugterne. I hvert faldt bløder det lidt op på min indbyggede modstand mod importerede traditioner uden hold i den danske kultur. På den anden sider er der jo ikke nogen, som laver roelygter mere, og græskar pynter ærlig talt også langt mere på trappestenen.

Selv om det meste af min efterårsferie skal gå med at læse, så vil jeg forsøge at få tid til haven. Jeg vil så gerne gøre mit drivhus helt i stand, så det biver tæt til vinteren. Jeg skal også grave georginer op og samle legesager og møbler ind. Jeg håber ikke at vejrudsigten holder, for den siger vist mest gråt med gråt på.
 
Jeg ønsker dig en god ferie, hvis du er så heldig at have fri!

Published with Blogger-droid v2.0.2

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...