søndag den 23. september 2012

Skøn have-søndag

Dagens høst af æbler og gulerødder

Esther i Have nr. 1
Sikke en skøn dag i haven! Vi tog afsted allerede i formiddag, og kom først hjem ved 4-tiden. Straks gik Esther ud i haven, så hun har ikke helt fået have nok for i dag.

I kolonihaven har ukrudtet længe fået lov til at gro frit, og jeg har ikke brugt så meget tid, som jeg kunne ønske mig. Resultatet var flere meget tilgroede områder. Blandt andet trængte jordbærbedet til en grundig lugning inden vinterens komme. Nu har jeg befriet alle planterne fra udløbere og fjernet ukrudtet i hele bedet. Pludselig kan man se hvor fint mine meget små planter er vokset til, selv om bedet er noget skygget af mit nye hus. Måske kan det alligevel lade sig gøre at få bær til næste år. Jeg lader dem i hvert fald få et år til, inden jeg eventuelt flytter rundt på dem igen. 

I køkkenhaven er det store projekt at få fjernet de sidste afgrøder og sået bunddække. Allerede nu dækker et grønt tæppe af rødkløver det tidligere kartoffelbed, og jeg har gjort klar til at så et til bed til. Hvis vejret er med mig kan jeg måske nå at få det næste bed klart i løbet af ugen, så jeg kan så de sidste kløver ud. De når nok ikke at vokse ret meget op, men lidt har også ret, og de er også gode til foråret.

De sidste gulerødder er kommet i spanden nu. Der har vist været tyve på spil i bedet, for flere af gulerødderne havde kun rod og ingen top. Jeg fandt afgnavede gulerødder flere steder i rækkerne. Enten er det mus eller også er det rotter, som har været på spil. Jeg håber på det første, som på alle måder vil være mere charmerende end det sidste. I samme bed voksede tagetes, dild og en samling af krydderurter, som jeg aldrig rigtig var kommet i gang med at høste af. Nu er det hele fjernet. Dilden er kommet i en sæk til genbrugsstationen. Jeg har lært lektien: aldrig dildfrø i komposten! Resten af planterne er havnet i mit kompostsystem, som efterhånden er fyldt til bristepunktet. Jeg overvejer at udvide det med et par ekstra pallerammer i højden. Sig endelig til hvis du ligger inde med nogle, som du vil af med.

Græskarrene blev ikke særlig imponerende i år. Der kom kun 5 halvstore græskar ud af alle anstrengelserne. Det ene er kommet i bur, og må forblive i bedet lidt endnu. Planten har nemlig meget bekvemt vokset ind igennem mit stativ til bønner. På sin vej igennem stativet har den sat et græskar, som nu ikke rigtig kan komme ud igen. Jeg fjerne snart bønnerne, og så kan græskarret også befries. Jeg spiser faktisk ikke græskar, så jeg forærede straks et til Jane, som gerne vil have det syltet. Måske kan et af de andre blive til en græskarlygte, når tiden for det kommer. Til næste år vil jeg satse på pyntegræskar, hvis de overhovedet skal på programmet igen.

Æblerne er fantastiske lige nu! Esther og jeg smovser i flotte røde æbler. Træerne drysser dem ned på græsset til fuglene. Vi plukker alle dem, som vi vil have, og snart står den på æblekager og æblegrød her hjemme. I dag har vi dog bare en spandfuld med til at spise af. De er helt friske og sprøde, og kan uden problemer hamle op med dem fra supermarkederne. Jeg ville ønske at jeg var bedre til at opbevare dem, for det har jeg endnu ikke haft særlig held med. Line kom også forbi til en hyggelig snak og en håndfuld friske æbler. Det var rigtig hyggeligt.

Ud over havearbejdet nåede jeg at hilse på en masse folk. Det skønne vejr trak mange af huse og ud i det grønne. Jeg ser ikke så mange på mine korte besøg i haven i det daglige, så det var skønt at have tid til at sidde lidt ned og sludre med de andre koloniseter. Jeg håber at vi får flere af denne slags havedage inden vinteren sætter ind. Det giver energi til både krop og sjæl.


Published with Blogger-droid v2.0.2

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...