lørdag den 16. juni 2012

Hyggedag i Have nr. 1

Esther ved den nye "havelåge"
Jeg har brugt meget lidt energi på have nr. 1; haven bag mit rækkehus. Til dagligt er det mest børnene, som bruger den, og der spiller trampolinen den absolutte hovedrolle. Jeg har dog også plantet et enkelt bed til, og forsøger at holde nogenlunde skik på græs og hække. I dag kørte jeg i kolonihaven for at hente haveredskaberne hjem. Jeg har ikke plads til dem her hjemme, så de bor her ikke fast; en vigtig årsag at der går lidt langt tid imellem haveindsatserne her. Haven trængte til en grundig oprydning, og lidt lugen. Jeg slog et par pinde i og bandt min nye havelåge fast. Lige nu får jeg ikke lavet de rigtige stolper, så nu sidder lågen bare fast, og kan ikke rigtig bruges til at gå ind ad mere. Til gengæld kunne jeg rulle det grønne trådhegn sammen. Det har gjort det ud for låge længe, og pyntede ikke ligefrem. Nu ser det lidt mere færdigt ud, og man kan ikke længere glo ind fra fortorvet, gennem havedøren og lige inde på min hyggekrog i sofaen. Det glæder jeg mig rigtig meget over.

Skovranke mellem fliserne
Midt imellem fliserne på min terrasse vokser skovranke. Den har bevist sin livsvilje og fortjener at få lov til at stå, også selv om det ikke er på den smarteste plads. Jeg har forsøgt at skabe et miljø til den, og nu står der en gruppe krukker og kasser, og den får lov til at kravle op i et lille tårn. Sidste år satte den flotte lilla blomster, og det håber jeg selvfølgelig på igen.

Æbletræ i ny form
Mit æbletræ er nu et år gammelt. Det vokser fint og jeg kan se de første små æbler på grenene. Med lidt held vil vi kunne smage på frugterne i år. Træet havde fået lidt slagside og de kraftige grene i kronen var blevet lige lovlige oprette. I Birkegaardens Haver har jeg set hvordan de har formet træerne ved at hænge sten af passende tyngde op i grenene for at bøje dem. Jeg forsøgte mig også indledningsvis med sten, men fandt ikke nogen i den rigtige størrelse. Til sidst opfandt jeg et system, hvor vægten kan reguleres. Nu hænger der en lille vase i træet. I den har jeg fyldt sand fra Esthers sandkasse. Jeg blev bare ved ind til grenen sad som jeg ønskede den, og nu hænger vasen fint og holder formen på æbletræet. Jeg overvejer at sætte en prop i vasen, så den ikke bliver fyldt med vand og dermed bliver for tung. 

Grenvægt
Staudebedet, som jeg plantede til sidste år, fik også en overhaling. Det gror så hurtigt til i ukrudt, og jeg synes ikke rigtig at stauderne vokser så kraftigt, som jeg ønsker mig. Jeg vil helst have et tæt og frodigt bed, og ikke en masse bar jord imellem små skravlede blomster. Det tager jo tid at etablerer, så i år må jeg lade mig nøje. For at fylde lidt ud, har jeg plantet et par hostaer til i bedet. På en eller anden underlig måde har hostaer sneget sig ind under huden på mig. Til at begynde med kunne jeg ikke fordrage dem, men nu er jeg faktisk ret glad for dem. Jeg holder især af dem, som ikke er for store og som har ensfarvede blade. Jeg har virkelig svært ved spættede blade, ikke kun hos hosta. I beder var i forvejen to sorter, som jeg købte sidste år. De har hhv. grå og gule blade. De nye er bare fra et supermarked, og ser ikke så spændende ud, men de er ensfarvede, og skal nok vokse til og blive flotte med tiden. Jeg er klar til at flytte rundt på dem, hvis de tager overhånd. Det sker let med hosta. 

Jeg har stadig et par haveprojekter her hjemme. Hækkene skal klippes og græsset trænger også til en tur. Bedene ved gavlen og foran huset skal luges og der trænger til at blive ryddet op her og der. Det er tanken at jeg vil gøre det imellem bygerne i morgen formiddag. Om eftermiddagen skal vi til fødselsdag, og i næste uge står den på kolonihave. Der trænger især køkkenhaven til en kraftig gennemgang. Man mangler aldrig noget at lave, når man har have!

Published with Blogger-droid v2.0.2

3 kommentarer:

 1. Kære Rikke.
  Hvis dit staudebed skal være mere tæt sender jeg gerne et par forskellige slags ned til dig.
  Geranium, løvefod, høstfloks mangler du noget?
  Vi kører forbi Sorø ned til min svigermor i Fuglebjerg. ;-)
  Går det godt med det nye hus/skur?

  SvarSlet
 2. Hej Anne
  Tak for det fine tilbud. Jeg vil da rigtig gerne have nogle høstfloks. De andre har jeg allerede i kolonihaven. Hvis du har purpur solhat, som du vil af med, aftager jeg også gerne dem. Jeg vil forsøge at lave et bed med forskelige sorter, og har allerede et par stykker.

  Det går fint med mit nye hus. Jeg maler på det hver gang vejret og tiden tillader det. Nu er der også kommet altankasser op. Det skal nok blive fint. Der kommer snart nye billeder.

  Skriv lige hvornår du kommer på disse kanter igen, så kan vi lave en aftale. Hvor er det bare skønt at være med i Blogland!

  SvarSlet
 3. SMART idé med vasen, der kan vægtreguleres! :)

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...