torsdag den 12. april 2012

Køkkenhaven er forårsklar

Køkkenhave med 5 nye højbede.
Det kræver en del arbejde at etablerer et helt nyt system i køkkenhaven, men nu er bedene klar til at blive sået til. Der mangler kun grus på stierne, og det findes der råd for, for en flink kolonist har tilbudt at køre i grusgraven for mig. Det første bed (til venstre i billedet) er allerede plantet til med asparges. De næste 4 bede er gjort klar til andre afgrøder.  Jeg har planer om kartofler, majs, bønner, ærter, græskar, spinat og en håndfuld mindre afgrøder. Jeg har fået frø fra Makedonien til majs. Det skulle være en lav sort med store kolber. Det lyder rigtig spændende, og jeg har før haft glæde af hvide majs derfra. Jeg har forsået majs i drivhuset. Det er ikke sikkert at det gør den store forskel, men det føles godt at kunne komme igang. Kartoflerne skal i jorden så snart som muligt. Jeg trænger sådan til at komme igang, for jeg har både en eksamensopgave og en ungdomsvelsignelse (konfirmation) at arrangerer i de kommende uger.

Ud over køkkenhaven har jeg også hygget mig i drivhuset. Selv om det stadig mangler en del glas, er der dejligt lunt der inde. Jeg har plantet mine sommerblomster om, så det er slut med såbakkerne. Jeg er stadig i tvivl om alle mine stiklinge vil klare de kolde nætter, men jeg har ikke plads til at have dem stående hjemme, nu hvor de står i potter. Jeg satser og er villig til at accepterer nederlaget, hvis de bukker under. Heldigvis er der stadig tid til at så en ny omgang, hvis det skulle gå helt galt. Jeg glæder mig især til lupinerne og ærteblomsterne. Det ser foreløbig meget godt ud med dem. 

Forleden var jeg i haven i vådt vejr, og kunne konstaterer at taget i mit nye hus er utæt. Jeg var godt klar over at huset fik et tryk på tagkanten, da det blev løftet på plads. Nu kan jeg se at det har betydet at det siver ind i den ene side. Heldigvis var Jeppe i haven, og han lånte mig sin stige, så jeg kunne komme op og besigtige taget. Nu har jeg rettet på den trykkede kant og forsøgt at tætne taget. Jeg håber på at det er tilstrækkeligt, for ellers må jeg på den igen. Jeg går ikke i gang med at ordne inde i huset, før taget er helt tæt og huset tørret godt op. Jeg lufter ud hver gang jeg er i haven, og det er tydeligt at det er ny fugt, for der lugter ikke grimt og muggent. Det glæder om at se på det positive. 

Dagen i haven sluttede med små regndryp på næsen, og det kunne ikke passe bedre. Jeg nåede lige hjem og vaske hænderne, inden jeg skulle afsted for at hente Esther fra vuggestuen. Jeg glæder mig til at komme i haven igen, og jeg håber at vejret giver nogle tørre timer igen i morgen.

Published with Blogger-droid v2.0.2

4 kommentarer:

 1. Ja lad os håbe på sol og varme i morgen, så vi kan komme i haven. Håber dine stiklinger klarer det og at taget holder tæt.

  SvarSlet
 2. Hvor er det en imponerende køkkenhave - sejt! Ser virkelig godt ud.
  Jeg er ret ny i dette felt - og har endnu ikke fået min kolonihave. Drømmer, planlægger og læser havebøger og snakker om det hele tiden (til min kærestes store frustration tror jeg nok, selvom han er med på ideen med kolonihave)
  Jeg har læst din bog - og ville bare rose den rigtig meget, det var rigtig fint at læse om alle de ting man skal overveje og det gav en god introduktion til livet som kolonihave ejer :) Så tak for det.
  Jeg har ledt ret meget efter nogle gode bøger der forklarer helt basale ting i haven. Det kan være det lyder fjollet for en garvet haveejer - men spørgsmål som HVORDAN laver man overhovedet sådan et bed som du lige har lavet? Kan du anbefale nogle bøger eller måske lave en lille guide her på siden???
  Igen tak for godt læsestof og jeg glæder mig til at følge din haves udvikling (når nu jeg ikke har min egen endnu)
  Mvh Linn
  Jeg tænkte på

  SvarSlet
 3. Hej Linn. Nu fandt jeg din kommentar. Igen; mange tak for de rosende ord om bogen. Det glæder mig meget at du synes om den. Jeg kan godt forstå at man har mange spørgsmål om havearbejde, hvis man slet ikke har beskæftiget sig med det før, og pludselig har ansvar for en have, som man gerne vil holde flot. Jeg er oprindeligt uddannet inden for landbruget, og det giver mig naturligvis en god baggrund for at tage fat på haven, selv om det er i et helt andet målestoksforhold.

  Med hensyn til havebøger, så vil jeg anbefale dig at gå på biblioteket og låne en masse. Jeg kan købe mig fattig i havebøger, og det er mig en stor hjælp at låne før jeg eventuelt køber. Find en god grundbog efter din smag.

  Og nu en lyn-guide til mine bede: Mine bede er anlagt i køkkenhaven, så det var lige til at gå til. Det kræver lidt mere hvis man først skal fjerne en græsplæne. (1) Mål op og planlæg bedene. Bedene skal være 80-120 cm brede og gangene skal være 40-60 cm brede. Sæt pinde og træk snor, så du kan overskue området. (2) Kultiver jorden i bedene grundigt. Træd ikke i bedene mere. Grav 10-15 cm jord fra gangene op i bedene. Kultiver og riv bedene grundigt. Bland eventuelt staldgødning eller kompost i jorden og bland det hele godt før du river. (3) Lad bedene ligge ind til det første ukrudt kommer op. Fjern det ved at skuffe og kultivere. Derved forhindrer du det været ukrudt i køkkenhaven. (4) Så, læg og sæt dine afgrøder. Vær opmærksom på deres forskellige krav til plads og varme. Sæt dem gerne lidt tættere end anbefalet. (5) Smid eventuelt grus eller læg fliser på gangene, hvis du synes at det pynter.

  Jeg håber at det hjalp dig. Som du kan se bruger jeg ikke tid på at grave. Nogle betragter gravning som en særlig dyd, men jeg forsøger at undgå det. I stedet lader jeg planter og dyr gøre arbejdet ved at så grøngødning efter mine afgrøder. Om foråret fjerne jeg resterne og så er jorden klar til den nye sæson.

  God jagt på din drømmehave!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det :) Håber bare snart jeg får den have!!

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...