lørdag den 15. oktober 2011

Efteråret er plantetid

Staudebed i Have nr. 1
Forleden fik jeg et brev fra mit boligselskab. Det var en klage over min have: Din have trænger til at blive ordnet, lød teksten. Hvad katten indebærer det? Først blev jeg lidt rådvild, så blev jeg frustreret og til sidst blev jeg vred. Inden jeg overtog huset, boede der et ældre par her. Tilsyneladende var hun en helt fantastisk kvinde med grønne fingre og tonsvis af tid til at bruge dem i haven. Det lyder skønt, men det kan godt være svært at leve op til, og hvis det var forventningen, er jeg sikker på at mange er blevet skuffede, da jeg overtog bedriften. Først sløjfede jeg det kæmpemæssige staudebed, som var anlagt langs hækken hele vejer rundt i haven. Derefter satte jeg trampolin, sandkasse og legetøj ind i haven. Siden formastede jeg mig til ikke at bruge al min fritid på at lue og klippe, og resultatet er vist en ret gennemsnitlig have med grønt mellem fliserne, totter i hækken og ukrudt mellem roserne. Ikke noget at råbe hurra for, men da heller ikke noget at klage over. Jeg har, sammen med en anden beboer i kvarteret, skrevet til boligselskabet for at få præciseret hvad vi skal ordne, så måske kommer der besked en af de nærmeste dage, og så må jeg jo rette op på missæren.


I mellemtiden har jeg gennemfør det planteprojekt, som jeg har haft på tegnebrættet længe, og gjort forberedelser til i kolonihaven. I morges kørte jeg i kolonien og hentede en helt flok planter, som har stået på depot. Bilen var proppet til randen, og fyldt med en duft at våd jord og visne blade. Det var vist på høje tid. I hjørnet af teressen gik jeg i krig med det eneste staudebed inde i haven. Jeg fjernede en forvokset rose og endevendte hele bedet. Det var faktisk et større arbejde end jeg lige havde forudset. Sidst på eftermiddagen kunne jeg plante, og nu er bedet fyldt med nye vækster. Mest prominent er min havehortensia men lime-grønne blomster. Den blomstrer faktisk stadig, og skal nok blive flot med tiden. Under den er sat et par hosta, nøje udvalgt i størrelse og farver til at bo under busken. De ligner ikke alverden endnu, men det skal nok komme. et par ensomme planter, som ikke har fundet et blivende hjem i Have nr. 18 kom også i jorden; en lille løvefod, som jeg har købt på årets plantemarked i Sorø, og en dobbelt høstanemone, som jeg har fået forærende. Endelig kom mine purpur solhatte i jorden. Det har de trængt til længe, og jeg glæder mig til at se hvor meget de kommer til at fylde nu, hvor de er befriet fra deres krukker. Jeg har hørt at de trives betydelig bedre med god plads til rødderne, og det ser jeg frem til. I bunden af bedet, hvor der endnu ikke er fyldt ud med stauder, har jeg gravet løg ned. Jeg har lagt dem for en måneds tid siden i kurve, og de har allerede sat fine hvide rødder igennem bunden. Nu er de gravet ned i bedet, og det skal blive rigtig spændende at se hvad de bliver til til foråret. Jeg er ikke sikker på placeringen, så løgene kan let graves op og flyttes, hvis de skal have en ny plads til næste år. Smart, i teorien. Nu må vi se hvad praktikken siger.

Jeg ved godt at ny-plantede bede sjældent gør sig godt på billeder, men jeg synes alligevel at I skulle have lidt billeddokumentation. Til foråret kommer der nok et efter-billede, så man kan se frugten af mine anstrengelser. Lige nu er der kun tilbage at kører haveaffald væk. Det må blive dagens projekt i morgen. Lige nu er der ikke kræfter til mere.

Published with Blogger-droid v1.7.4

4 kommentarer:

 1. Det er skønt at få fingrene i jorden. Jeg har også plantet i dag :-)

  SvarSlet
 2. Det bliver da rart at få at vide, hvad du har gjort galt. Det bliver fint, når det nye bed gror til, lige når der er plantet, ser det altid bart ud. Løvefoden vokser hurtigt, så det varer ikke længe, inden det bliver et flot bed.

  SvarSlet
 3. Sikke da noget med boligforeningen, det synes jeg da er for meget.
  Så har de da hvis ikke meget at gå op i :))
  Men det er da rart hvis de kan beskrive hvad DE forventer.

  Sikke meget du har fået ordnet, dejligt bliver det helt sikkert.
  Du har jo rigeligt at se til med 2 haver.

  Mvh Sandra.

  SvarSlet
 4. Ja, jeg kan altid finde på noget at lave, og hvis vejret ikke er til ude-aktiviteter, kan jeg jo altid kaste mig over noget af det, som jeg har forsømt inden døre.

  Jeg glæder mig til at vise haven for bolig-fiduserne. Jeg tvivler på at der er så meget at komme efter. Nu må vi se.

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...