lørdag den 20. april 2013

Børnearbejde i kolonihaven

Efter en skuffende rundtur til en loppe-basar og en genbrugshal, vendte vi næsten tomhændede hjem til kolonihaven. Esther har været med i haven, og hun var meget opsat på at få sig et par havehandsker. Det var et fromt ønske, som let kunne imødekommes. I den korrekte påklædning gik hun med i drivhuset for at så. Vi har netop besluttet at en af årets konkurrencer i haveforeningen skal være "den højeste solsikke". Jeg har tidligere dyrket endog ret høje solsikker, men er blevet lidt træt af det, fordi de altid vælter for mig. Derfor er det flere år siden jeg har forsøgt mig, men det skal jo ikke afholde Esther for at gå mig i bedene. Hun fik en pose frø og grundig instruktion, og så fyldte hun ellers potter og såede solsikker. 3 frø i hver potte og så vande. Nu har hun 7 potter med frø stående i drivhuset. Jeg håber at rigtig mange af dem kommer, så hun kan få sig en flot skov af solsikker til sommer.

Esther så solsikker i drivhuset

Lidt længere nede af vejen har Dinas mor have. Dina og Esther går begge på Mælkebøtte-stuen i børnehaven, så de kender hinanden godt. I dag kom Dina på visit i Have nr. 18, og sammen hyggede pigerne sig fint. Det ville være skønt om de kunne blive rigtig gode have-venner, så de ikke kommer til at kede sig for meget, når de er med mødrene i haven.

Dina og Esther leger i labyrinten
I dag tog jeg for alvor hul på arbejdet med køkkenhaven. Jeg har ikke haft så travlt med at komme igang, for det er ikke min erfaring at det betaler sig. Derfor har jeg brugt mit krudt i drivhuset og blomsterhaven, som gerne skulle gødes tidligt. Nu har de første bede i køkkenhaven fået en tur.

I det ene har jeg asparges, og de trives bedst, hvis de ikke bliver forstyrret for meget. Der har jeg luget meget forsigtigt og revet en gang, og så er det bed ordnet. Det er da let. Flere steder er der tegn på at planterne er kommet i vækst, så måske går der ikke så lang tid før vi kan smage på sagerne. Det glæder jeg mig til.

Det næste bed har været majsbed sidste år, og stokkene stod stadig tilbage. Dem har fuglene haft meget spads ud af, og der ligger kun afpillede kolber tilbage. Bedet er blevet brugt til at tømme plantesækkene fra drivhuset ud i, og nu er det kultiveret og revet fint. Det ser rigtig fint ud, selv om der nok er lidt rigeligt med spagnum i det.

Det tredje bed har stået med rødkløver vinteren igennem. Det var lige til at gå til, og jeg har kultiveret kløverplanterne ned og revet det. Nu får regnormene lov til at muntre sig med resten, og når jeg er klar til at så eller plante i det, fjerner jeg resterne og blander lidt kompost i jorden, og så kører det. Ikke noget med at grave i bund her. Højbedene trives bedst uden alt for store forstyrrelser. Det gælder også færdsel, så jeg træder aldrig i bedene. Man ville sikkert også synke godt ned, for jorden er løs og blød.

De tre første bede i køkkenhaven
Man ved at køkkenhavesæsonen er skudt i gang, når mit kastanjehegn ser sådan her ud. Jeg ved stadig ikke helt hvad jeg vil dyrke i køkkenhaven i år, så det vil jeg bruge lidt tid på at planlægge i aften. Nu kan jeg jo snart begynde at så. Under alle omstændigheder skal der blive plads til nogle af de russiske frø, som min bror købte med hjem til mig.

Haveredskaber op ad kastanjehegnet
Det er dejligt at være i haven, når det vrimler med folk i kolonien. Især glæder vi os over vores naboer Jane og Jeppe, som altid er klar til en lille sludder og en havevisit. De er blevet Esthers have-bedster. I dag kom Tove med kager, og vi spiste vores inde hos Jane. Der er vist ingen tvivl om at de begge hygger sig.

Jane og Esther
 Lad mig slutte det indlæg med et par forårsbebudere. En af min absolutte favoritter er perlehyacinterne, som sætter de fineste små toppe af blå blomster. Heldigvis har jeg en masse af dem i rosenbedet, og jeg glæder mig over dem hvert forår. Måske skulle jeg forsøge at dele dem, så jeg får endnu flere  grupper.

Perlehyacinter 
En anden vigtig bebuder er rabarber. Jeg kan næsten se dem vokse dag for dag, og nu folder de deres første store blade ud. Desværre kan jeg se at en myre-familie er flyttet ind i rabarberbedet, så det må jeg lige tage mig af, inden rabarberne vokser op og gør det umuligt at komme til.

Rabarberskud
Det er ikke til at forstå at det angiveligt skulle blive frostvejr i nat. Jeg har taget mine forholdsregler, og har lukket de sarteste vækster inde i plantekuvøser og fiberdug. Jeg satser på at "udsatte steder" ikke er lige her i nærheden, for jeg kan næsten ikke bære tanken om, at det skulle komme til at gå ud over mine georginer. Lad os nu se.

9 kommentarer:

  1. Hvor ser det hyggeligt ud. Vores datter holdt også meget af at "arbejde" i haven i en tidlig alder.-

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er skønt, når de små vil være med. Hun holder ikke koncentrationen til så meget, men at så et par potter til, vil hun rigtig gerne være med til. Hun er også glad for at være med hvor jeg arbejder. Det er somme tider ret besværligt, og man skal virkelig passe på at hun ikke får en over nakken med et langt haveredskab.

      Slet
  2. Det ser rigtig godt ud med dine forberedte højbede - det bliver spændende at høre, hvad du skal have i dem. Jeg har også planer om at sætte mig til at kigge på, hvad jeg skal have i mine højbede i år og hvordan sædskiftet skal foregå.

    Det lyder fornuftigt, at du har frostbeskyttet dine planter i drivhuset. Jeg har heldigvis ikke sat noget frostfølsomt i drivhuset endnu, idet jeg kunne se, at der var frost på vej. Men der er godt nok ved at være trængsel indendørs, så håber jeg først i ugen kan få sat nogle af de frøformerede stauder og sommerblomster derud - så må frosten da være væk for dette forår (ved godt at der tidligere har været frost helt hen i starten af maj, men man er vel optimist :-)

    SvarSlet
  3. Dejligt at Esther har nogen venner i kolonihaven, så I begge kan hygge jer.

    SvarSlet
  4. Dejlige billeder, især det første. Have-venner, have-bedste ihhh hvor jeg altså synes det lyder hyggeligt.

    Jeg skal drikke kaffe med en have-veninde i morgen, det bliver også godt.

    God søndag.

    SvarSlet
  5. Jeg kan se på billede to, at du har lavet et fint kvashegn. Sådan et står også på forårets projektliste hos mig. Stolper er indkøbt, stor bunke grene og kvas indsamlet, og nu hvor frosten er gået af jorden, kan jeg snart komme igang.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg byggede kvashegnet for et par år siden, og jeg er rigtig glad for at have det. Hvert år fylder jeg det op med klip fra brombær, hindbær, æbletræer, solsikker, majs, pil og andre lange og stive vækster. Det er en udfordring at holde det pænt, og måske var det en godt idé at give det en lidt mindre prominent placering end mit har. Hvis jeg skulle lave det om, ville jeg også gøre det lidt bredere. Mit er kun ca. 30 cm bredt, og det kunne fint have været 50 cm. Min erfaring er at det skal trykkes sammen en gang imellem, så står det lige så stille og forgår nede fra, som det var tiltænkt. Efter at jeg har bygget kvashegnet, har jeg ikke kørt haveaffald ud af haven. Det grønne går i komposten og det stive går i hegnet. Alle tiders system.

      Slet
  6. Rikke - elsker børnearbejde. Og der er bare ikke noget skønnere end de snakke, man får, når man går og "arbejder" sammen. Hun er jo ikke så stor endnu, men det er alligevel skønt.


    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...