lørdag den 22. marts 2014

Julerosernes befrielse

Vi har været i haven i dag. Ikke bare i have nr. 1 (bag rækkehuset), men ude i den rigtige have (kolonihaven). Foråret har været på arbejde længe nu, og selv om varmen endnu ikke har bidt sig fast, så er rigtig mange planter begyndt at vokse, ikke mindst ukrudtet. I første omgang rettede vi dog vores opmærksomhed mod alt det skrald, som vinteren har blæst sammen i vores have. Kolonien ligge ikke langt fra supermarkeder og en håndfuld store butikker, så her ender alt fra tilbudsskilte og papemballage til ispapir og mælkekartoner. I dag samlede vi således hen halv sæk fuld af skrald. Det gælder bare om at få det overstået, for det ser så kedeligt ud, når hele haven flyder.

Jeg er så glad for mine juleroser, og holder skarpt øje med dem. Nu blomstrer de alle, og det er sjovt at se hvor fint de nye klarer sig. I dag har vi befriet bedet for de lange visne toppe af montbretiaerne, som vokser langs bedet. Det er kaos hvert forår, og jeg er altid træt af rækken på denne årstid. Heldigvis når jeg at blive glad for dem igen i løbet af sommeren, og så må man jo finde sig i forårsballaden, når man kommer dertil igen. Det hjalp lidt at få ryddet om omkring juleroserne, og her får du lige et lille kig på samlingen.

Den gamle traditionelle slags
Den mørke
Den rosa
Den mammorerede
Den mammorerede igen... 
Det er ikke kun mig, som holder af disse tidlige skønheder. Her nyder Esther dem også. Sammen med hende er lettere at se hvor imponerende stor den gamle plante efterhånden er blevet.

Esther med juleroser
En anden forårsfavorit er perlehyacinter. I det ene hjørne af mit rosenbed ligger store mængder af løg, og hver forår nyder jeg især disse blå yndigheder. Jeg prøver at huske mig selv på at jeg skal lægge endnu flere løg, men plejer at glemme det igen, når løgsæsonen står på.

Perlehyacinter
I græsset står tulipanerne allerede på række, og der går nok ikke længe før de begynder at sprede glæde. Hele haven er fyldt med ukrudt, og det kribler i fingrene for at komme i krig med skuffejern og rive. Lige nu holder jeg dog ikke til så mange timer ad gangen, men når først jeg kommer i haveform igen, kan jeg få lidt mere fra hånden. Det skal blive godt at tilbringe mere tid ude.

Jeg plejer at arbejde på et område ad gangen, og heldigvis kan jeg fint glæde mig over et fint bed selv om andre bede stadig ligger urørte hen. Derfor er det en særlig fornøjelse i det tidlige forår, hvor haven igen indtages bed for bed. I dag var det terrassebedene, og når de er færdige, tager jeg fat på køkkenhaven, så kompostkasserne kan blive tømt og igen rumme afklip fra resten af haven. Når komposten er fordelt i både køkkenhave og staudebede, kommer turen til jordbærbed, rosenhave og snart skal georginerne også i jorden. Så skal der også blive tid til kasser og krukker for slet ikke at tale om sommerblomster og bønner til tipien. Ja, der er nok at gøre, og selv om det lige lyder uoverskueligt, så er det faktisk ikke spor stressende, men bare spændende at tage fat på igen.

Det nye for mig i år bliver at klare mig uden drivhuset. Jeg må i tænkeboksen, så jeg kan finde på løsninger på alt det praktiske, som plejer at ske der inde. I øjeblikket er det især irriterende at jeg ikke kan finde mine ting. Alt er stuvet sammen i skuret, og det er ikke til at finde noget som helst. Det må jeg se at finde en løsning på, for det duer altså bare ikke i længden. Påskeferien er sat af til haverne, og jeg ser frem til at have tid til dem.

8 kommentarer:

 1. Det er dejligt for jer at komme i gang igen, og det er godt du kan glæde dig over hvert et lille bed efterhånden som du får dem i orden. Haven skal bestemt være et frirum, der ikke giver anledning til stress og jag :-)
  Jeg kan også gå og glæde mig, over hver lille ting jeg får lavet, og hver en lille blomst der titter op af jorden :-)

  SvarSlet
 2. Ja, det er rigtig dejligt at se juleroserne stråle så meget på den her årstid. De pynter virkelig. Jeg har også selv en del, som jeg selv synes blomstrer rigtig fint i år - se evt. på http://minhave.apha.dk/saa-er-foraaret-paa-vej/.

  Jeg kæmper også selv med ukrudtet i den her tid - der er virkelig kommet meget pga. den milde vinter. Men har man det først fjernet, kan man glæde sig over de andre planter der står rigtig flot.

  Rigtig fin have du har, lad os endelig se mere til den :-)

  SvarSlet
 3. Det er ikke kun juleroserne, der er vokset - også Esther er vokset i løbet af vinteren :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det har du helt ret i. Jeg lægger bare ikke så meget mærke til det, men jeg ved godt at hun har taget et ordenligt ryk i vinteren. Sjovt at du bemærker det. Tak.

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...