tirsdag den 16. juli 2013

Have-ferie i Have nr. 18

I denne uge står programmet på havearbejde i haven, en velkommen forandring fra byggearbejde i kolonihavehuset. Jeg var faktisk også temmelig slidt af at slæbe, og forleden gav min ryg for alvor lyd fra sig, og jeg måtte ty til et par piller og hvile for at blive god igen. Nu gør jeg ikke meget mere ved huset, og i stedet koncentrerer jeg mig om haven, som virkelig også trænger, og jeg er ikke den eneste, som knokler i det grønne. Jeg fangede denne flittige bi på arbejde på mit kvashegn.

Bi på arbejde
Flere af havens frugtbuske er ved at være klar til høst, og min stikkelsbærbusk står med de fineste røde bær. Man nænner næsten ikke at tage dem, for de ser bare så skønne ud.

Stikkelsbær
Under solbærbuskene har jeg sået hør som bunddække. Foreløbig ser det ikke ud af så meget, men jeg forventer at de vil vokse til, og danne et fint grønt tæppe med blå blomster. De skulle kunne blive ret høje, op imod en meter, og det er der altså langt vej igen til. Lige nu måler de ikke meget over 5 cm.

Hør som bunddække under frugtbuskene
På kvashegnet hænger lewesiaerne i de farvede potter. Der er ikke så mange blomster i dem som da jeg købte dem, men nu er jeg begyndt at vande på dem, og de kvitterer med nye knopper og blomster. Jeg glæder mig til at se anden omgang af kulørte blomster.

Lewesia
Mange af georginerne blomstre netop nu, og jeg glæder mig over deres frodighed. Det er spændende at se blomsterne hver gang, for jeg har ikke rigtig styr på hvad der vokser hvor. Lige nu dominerer de hvide blomster, og det er også dem, som jeg aller bedst kan lide. Måske skulle jeg forsøge mig med en lidt mere grundig katalogisering, så jeg kan koordinerer bedene efter farver til næste år...... njaaarj! Jeg kender mig selv godt nok til at vide at det nok bliver det samme næste gang, og det er faktisk også helt ok med mig. Lidt vild må haven godt være.

Georgine springer ud. I morgen...
Disse her har jeg glædet mig ekstra meget til, og jeg er meget godt tilfreds med resultatet. De er ikke så store i blomsterne, som jeg forventede, men meget meget fine. Snart springer deres makker, den røde pompon også ud. Det glæder jeg mig til.

Georgine, hvid pompon
Over bedet med sommer- og høstanemoner svæver kæmpe verbenaen. De er blevet meget høje i år, og har lidt mistet forbindelsen til resten af bedet. Alligevel er de skønne, og jeg håber at de har lyst til at så sig selv til næste år også. De står så fine og ranke, og lyser op imellem blomstringen på anemonerne.

Kæmpe verbena
Jeg har virkelig forsømt min køkkenhave i år, og det betyder at den er groet gevaldigt til. Dog har jeg prioriteret at få ting sået og plantet ud, så der var noget at finde blandt alt ukrudtet, og for tiden arbejder jeg på at befri afgrøderne. Flere ting er vokset fra mig, og jeg fik ikke meget glæde af hverken salat eller spinat, som bare løb i stok. Måske forsøger jeg mig med et hold til, for det er vist slet ikke for sent, og det ville da være synd at spilde den gode jord, når der stadig er lys og varme til vækst. 

I dag har jeg høstet løgene. Det er ikke fordi de er imponerende store, men de havde lagt sig, og ville nok ikke vokse nævneværdigt mere. Nu er de lagt i kurven, hvor de må vente på tomaterne. Sammen med basilikum skal de bruges til min favorit-tomatsalat. Det skal nok blive godt.

Løghøsten
 Tomaterne i drivhuset er endelig ved at skifte farve, og de første rødmer lige nu. De ser rigtig gode ud, og der går ikke mange dage før de kan smages. Den gule sort er stadig ikke klar, men det hele behøver jo ikke at komme på samme tid, for så får man slet ikke tid til at nyde det.

Tomater på vej
 I hindbærbedet er de først hindbær blevet røde, og både Esther og jeg har fået smagsprøver. De ser godt ud, og smager fantastisk. Jeg glæder mig til at kunne smovse i en overdådighed, og der ser ud som om der bliver rigtig mange i år. Vi plejer at plukke og spise med det samme. Sådan smager de bare bedst.

Hindbær
En stor del af dagen har jeg brugt i køkkenhaven med enden i vejret. Jeg har befriet det ene bed mere eller mindre for ukrudt, og udnyttet pladsen til at få nogle blomster i jorden. Resten af georginerne, som har stået i potter i drivhuset, har nu endelig fået rigtig jord under knoldene, og jeg håber at de vil belønne mig med lidt blomster, selv om de er kommet vel sent ud. Jeg har også plantet en flok småplanter af ukendt art ud. Jeg har fået frøene af en venlig haveven et sted i blogland, men jeg har desværre forlidt skiltet, så nu må jeg bare passe dem så godt som muligt, og så nyde resultatet, når det en dag kommer. Planterne ser ikke ud til at lide under navne.manglen, så jeg passer dem som hidtil, og vender tilbage, når de kan bestemmes. Det må gerne være i år, for jeg er nemlig også lidt i tvivl om hvordan de skal overvintres. Nu ser bedet således ud. Der er stadig ukrudt på gangene, men man kan faktisk godt vænne sig af med at se det...

Blomster i køkkenhaven
Jeg overvejer at planter resten af mine planter fra "planteskolen" ud i køkkenhaven også. De står i potter, og flere af dem ser lidt trængte ud. Jeg tænkte at de kunne have glæde af mere plads til rødderne, men jeg er faktisk lidt i tvivl om de vil trives med flere omplantninger om året. Planen er jo at plante dem ud på blivende pladser til efteråret. Jeg har hørt at man skal være lidt forsigtig med pæoner, så dem tror jeg ikke at jeg vil pille ved. Gode råd modtages gerne.

"Planteskolen"
Ud over haven, har vi også haft tid til gæster i dag. Kirstine og Christian kom forbi i formiddag, og ungerne hyggede sig rigtig sammen inde i huset. Legehjørnet under sengen er et hit, og så er det jo altid sjovt at kravle op i køjen og lege hule under soveposen. Tak for et rigtig hyggeligt besøg. Det var dejligt at se jer begge to.

Esther og Christian
Her til aften har jeg været på endnu en tur i haven for at vande. Det duer ikke at springe over alt for mange gange, for der er virkelig tørt efterhånden. I morgen skal vi igen ud og hygge os i kolonien. Bulder kommer og hjælper med at kører byggeaffald væk. Det skal blive godt at få ryddet lidt ud i alle bunkerne. 

5 kommentarer:

  1. Hvis den blivende plads ikke er klar endnu, må pæonen hellere blive i potten. Husk at plante dem højt, så de ikke kommer dybt i jorden, så går der år før de blomstrer igen.
    Med den tørke der nu er ved at indtræffe, gælder det om at sætte planterne beskyttet - gerne på en nordvendt plads - så de ikke skal vandes for ofte.

    SvarSlet
  2. Har du droppet at flytte i kolonihaven?

    Mht. planteskolen kan jeg anbefale, at du graver potterne ned. Rødderne trænger ud i jorden og får næring og fugt derfra. Desuden holder de nedgravede potter bedre på fugten. De skal selvfølgelig vandes indimellem, men ikke så ofte som når de står oven på jorden.

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, jeg har ikke helt droppet at flytte ud, men jeg må se i øjnene at mine unger har meget forskellige lyster og behov, og det må jeg tage hensyn til. Tanken er dog stadig at vi tager et par overnatninger, måske allerede i aften. Det kræver lige at jeg få udtænkt en stige-løsning til Esthers seng, så hun kan komme op og ned selv. Der er hele tiden noget at lave i hus og have!

      Slet
  3. Wauw - jeg bliver helt forpustet med al det, du når i tiden. Hvor er dit kolonihavehus og have bare flot.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak! Du skal ikke blive forpustet. Det gør jeg næsten aldrig selv. Det går bare stille og roligt der ud af, og det er dejligt, når tingene er blevet ordnede.

      Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...