søndag den 28. april 2013

Gartneriet Spiren og nye indbyggere i Have nr. 18

Esther på nakken af Marianne fra Garneriet Spiren
På utallige bloggeres anbefaling havde jeg oparbejdet en anseelig lyst til at besøge Gartneriet Spiren ved Skælskør. Det skal helst gøres på denne årstid, for at man kan se alle blomsterne i deres flotteste flor, så da lørdagen bød på flot vejr, pakkede jeg bilen, og drog på udflugt sammen med Esther. Det tager en lille time at køre til Skælskør her fra, og det var lidt svært at overbevise Esther om, at vi skulle hygge os med at se på blomster. Heldigvis viste Marianne og hendes familie på Spiren at være utrolig imødekommende og meget meget søde, og vi havde et fantastisk besøg hos dem.

Det var et overvældende og meget imponerende syn at spejde ud over de store borde fyldt med 1000-vis af juleroser i drivhusene. Tre drivhuse hovedsageligt fyldt med juleroser i alle størrelser, farver og afskygninger har en helt egen skønhed, og jeg kunne let blive fristet til at købe mig fattig. Vi tog os god tid til at vælge de helt rigtige blomster til Have nr. 18. Målet var, at få nogle af de lidt mere specielle farver, dog uden at de bliver for "kunstige". Jeg er endnu ikke moden til de dobbelte, men lod mig dog friste af en præstekrave (blomster med en ekstra krans af små kronblade inde ved støvbærerne). Det var ikke let at vælge, for øjet fangede hele tiden en anden yndighed, og også kunne være skøn at få med hjem. Esther valgte en lyserød variant, og jeg fandt to andre, som begge er lidt specielle. Jeg kan let forestille mig, at vi vender tilbage til næste år, og supplerer samlingen. I mellemtiden vil jeg overveje at ønske mig Claus Dalbys bog Juleroser og påskeklokker, så jeg kan læse på lektien. Tak for en meget inspirerende oplevelse!

Her følger en lille kavalkade af de skønheder, som nu bor i Have nr. 18. Vi plantede selvfølgelig vores nye blomster med det samme vi kom hjem. Jeg kunne bare ikke lade være.

Julerose 1
Julerose 1, valgt efter farven på oversiden af blomsten
Julerose 2 med præstekrave
Esthers julerose 3
Med disse 3 nye planter har jeg ialt 9 juleroser. De står på en række imellem espallierede æbletræer og en kant af montbretia. Om foråret har de pladsen og lyset for sig selv, og når de er afblomstrede, og ikke syner at så meget, tager æbletræerne og montbretierne over. På den måde giver planterne plads til hinanden, og jeg har altid noget skønt at kigge på. Efter juleroserne bliver det tid for æbleblomsterne. Sidst kommer et væld af orange blomster. Lige nu fryder jeg mig over juleroserne mere end nogen sinde. Måske er der alligevel gemt en lille plantesamler et sted i mit havehjerte.

Esther var med i haven hele dagen. Vi købte frugt og kiks, og hyggede os med let let mellemmad i haven. Det var ikke så varmt, men lunt nok til at man kunne sidde på terrassen. Senere hjalp hun mig med at plante, og vi blev et helt habilt team.

Esther
Ud over juleroserne skulle der også plantes et par andre småting ud. Jeg har længe haft en halv bakke små påskeliljer stående på lager. De er fra lockouten, og de fleste af min portion har jeg delt ud til alle, som ville tage imod dem. Restlageret kom hjem i min egen have, og nu har jeg plantet dem til minde om lockouten. De fik selskab af 4 grupper hvide perlehyacinter, som jeg krejlede mig til på torvet i Sorø lige inden lukketid forleden. Det var ikke fordi jeg fik så meget rabat, men bare det, at jeg fik rabat, tilfredsstiller min indre kræmmer. Sammen med Esther satte jeg potterne op langs frugtbuskene. Da placeringen var på plads, gik vi igang med at plante. Esther gravede og jeg plantede. Fantastisk hyggeligt og dertil med et fint resultat, som jeg håber at få glæde af i en del år fremover også.

Esther hjælper med at plante påskeliljer og perlehyacinter
Da vi alligevel var godt igang med graveske og plantning, lagde vi også lige et par kartofler. Jeg har købt ganske få læggekartofler i to sorter. Esther hjalp mig med at lægge dem, og nu er jeg også med i kampen om tidlige kartofler af egen avl. Jeg har tidligere dyrket spandevis af kartofler, men jeg er ikke ret god til at opbevare dem, så derfor dyrker jeg nu så få, at vi kan spise dem efterhånden som de graves op. Foreløbig er der kun asparges og kartofler i køkkenhaven. Med kartofler opstår behovet for dild, så nu ved jeg hvad der skal sås næste gang. Der er lige lidt plads for enden af kartoffelrækkerne. Hvad kunne være mere passende?

Når man er kørt ud til Spiren, kunne jeg ikke undlade at køre hele vejen ud til kysten. Esther og jeg hyggede os med at se på havnen ved Stigsnæs. Der er så mange gode oplevelser gemt på selv de mest enkle udflugter. Du får lige et par billeder. Hvis du kun vil se havebilleder, skal du nok klikke videre nu.

Esther på færgehavnen ved Stigsnæs
Esther på færgehavnen ved Stigsnæs
Esther på færgehavnene ved Stigsnæs

11 kommentarer:

 1. Hvor har I da haft en hyggelig dag, både hos Spiren og i haven bagefter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din hilsen. Det var godt at du skrev, for så opdagede jeg også din blog. Nu har jeg sat den på min bloglister. Jeg glæder mig til at følge med!

   Slet
 2. Yndige juleroser - og yndig Esther!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Jeg er også svært godt tilfreds, især med Esther selvfølgelig ;-)

   Slet
 3. Hej Rikke
  Det lyder som om I har haft en fantastisk lørdag Esther og dig. Marianne hos Spiren er et utrolig sødt og imødekommende menneske, det er bestemt heller ikke sidste gang jeg har været forbi hendes skønne sted. Og smukke, smukke planter I fik valgt. Esther skal nok blive en mini-havenørd med den entusiasme hun kaster sig ud i det med. :-)
  Mange hilsner
  Trine

  SvarSlet
  Svar
  1. Sjovt nok nævnte Marianne faktisk dit besøg, da vi talte om den opmærksomhed, som havebloggerne giver hendes skønne sted. Vi grinede lidt over hvor lille en verden vi lever i. Der var flere andre havebloggerne i hendes drivhuse den dag vi var der. Det er da lidt sjovt.

   Ja, med lidt held kan man engagere Esther i haven, men hun forsøger somme tider at undslå sig fra alt mors have-halløj. Forstå det hvem som kan!

   Slet
 4. Hej Rikke.
  Er vild med din blog - og tænkte, jeg hellere må tilkendegive, at jeg faktisk læser den ;-)
  Esther er bare skøn - forstår godt turen til vandet, det så dejligt ud.
  Fantastiske juleroser. Så sent som i dag overvejede jeg, hvorvidt jeg mon kunne flytte lidt fra mit store bed med juleroser over til et nydannet bed. Det blev dog indtil videre til lidt forskelligt, jeg flyttede derover, erantis, blå og hvide violer, hvid anemone (der står allerede en masse blå anemoner grænsende op til) og en grøn bunddække med brede blade på lang stilk. Derudover lagde jeg løg til høje blomster i forskellige farver (jeg er desværre meget dårlig til at huske de blomsternavne). Jeg kan godt lide at lave bede med en masse forskelligt, så der er farver på forskellige tidspunkter og i forskellige niveauer. Og så håber jeg, at de lave planter får bredt sig hurtigt.
  Jeg nyder rigtig at være i haven lige nu, vi har også fået lavet vores højbede, de er knap 80 cm. høje og 80x120 brede. Så kan jeg klare at luge uden at få belastet ryggen. Der skal plantes jordbær i et, forskellige rodfruger i et andet og det sidste er der pt. kun købt ærter til. Men vi skal nok finde på noget. Her har jeg gerne Ian med i arbejdet med køkkenhave, det nyder han stadig i en alder af 7 år. Vi nåede ikke drivhuset men håber at finde tid til det i ugens løb.
  Vi ses i morgen - på arbejde igen og dermed al for lidt havetid!
  Mvh. Kari

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor hyggeligt Kari! Det lyder da som om I også har taget jeg en stor dosis haveterapi oven på regeringsindgrebet.
   Vi ses!

   Slet
 5. Hej Rikke Sikke da en skøn tur dig og Esther havde til Spiren.Kan god se at jeg må afsted derned.Har jo læst hvor mange der efterhånden har besøgt det dejlige sted.
  Og det er da rart at i kan hjælpes ad i haven.....det ser rigtig hyggeligt ud.God aften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det kan bestemt anbefales at besøge Spiren.

   Slet
 6. Hej Rikke. Jeg beundre dig at du kunne være så stanhaftig at kun købe 3 påskeklokker:-) jeg tør slet ikke køre derned igen, sidst kom jeg hjem med 5 samt en til min veninde :-)
  Jeg ville ellers gerne have en dobbelt lyserød. Hvor er hun skøn din datter:-) Ester:-) det er da dejligt hun har lyst til at være med til at plante.
  Kh Linda

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...