lørdag den 23. marts 2013

Bundfrosset forår

Forårsbillede af Have nr. 18
Det er så yndigt der ude på landet... men det ville unægteligt være endnu mere yndigt hvis vejret passede til årstiden.

Vi har fået påskeferie, og jeg har sat mig for at så og plante. Jeg har for længst fyldt kælderen og vinduekarmene op med såbakker her hjemme, så turen er kommet til drivhuset. Forleden besluttede jeg mig til at tage fat på at plante de fine stauder fra Lidl ud. De er vinterhårdføre, så jeg tænker at de kan tåle at står i drivhuset, selv om det stadig er koldt. Det må da være bedre end at ligge i de små bakker, som de er pakket i, og vente på at få jord omkring rødderne igen. Feriens første projekt var derfor at indkøbe så- og priklejord og derefter potte stauder i drivhuset.

Jeg slæbte grej ud og gik på indkøb i Jem&fix, end af mine favoritbutikker. Der fandt jeg uden besvær en vældig stak sække med den ønskede jord, og naivt tog jeg fat, for at læsse dem på vognen. Det var på det tidspunkt at jeg indså at mit projekt var urealiserbart. Alle sækkene var frosne. Ikke bare sådan lidt hårde og kolde i det, nej stivfrosne i en sådan grad, at det var svært at vriste dem af pallen. Efterfølgende var det svært at få fat på dem, da den sædvanlige gribetekning faktisk fordrer, at man i nogen grad kan bore fingrene ind i produktet (dette havde jeg aldrig tidligere skænket en tanke). Det lykkedes mig at bakse en flok sække af forskellig kvalitet op på min vogn, og derefter nå frem til køen, hvor jeg fik plads bag en ældre herre. Han havde fundet en del skønne sager i den indendørs afdeling for lister og dimser. Blandt andet havde han forsynet sig med hele 2 slags meget lange lister, som han nu forsøgte at få lov til at betale for. Det krævede den fulde opmærksomhed fra ikke mindre end 2 medarbejdere. Der var både bøvl med længder, produktnavn og stregkoder. Da den udfordring næsten var overkommet, viste den næste sig. Manden ville gerne have savet sine over 3 meter lange lister over, inden de skulle fragtes hjem. Det var medarbejderne slet ikke rustede til at tage hånd om, men det var manden da. Resolut greb den lille gråhårede mand med sine krogede næver om den første liste og slog den mod sit knæ. Umiddelbart en fin løsning, hvis ikke lige det var fordi jeg stod i vejen for rekylen. Jeg fik et ordenligt svirp over ryggen med den ende ende af listen. Manden var alt for gal på Jem&fix-personalet til at ænse det, og jeg overhalede ham via den anden kasselinje og slap ud uden men.

I drivhuset sår nu 2 sække med stivfrossen muld. Der kommer til at gå flere dage før de kan bruges til noget fornuftigt. Den sidste sæk med så- og priklemuld befinder sig her hjemme i varmen. Jeg håber at den vil tø op, så jeg kan plante ud i morgen. Så forsøger vi dag en gang til.

Stivfrosne plantesække
For et par år siden plantede jeg en hyld i haven. Den har ikke været særlig glad for at bo hos mig, og nu ser den da helt tabt ud. Det er ellers en rigtig fin rødbladet sort, som får lyserøde blomster, og dermed kan bruges til at lave rosa hyldedrik. Det kræver bare at den faktisk blomstre. Min plan er nu at hjælpe den lidt på vej ved at fjerne græsset omkring den, og måske gøre noget mere ud af at gøde. Desværre ser det ud som om at jeg kommer lidt for sent, for hvis jeg har ret i mit gæt, så kræver den nok snarere en afløser end en make-over. Trist at man ikke engang kan få en frodig vækst som hyld til at vokse... jeg må vist stramme lidt op.
Rødbladet hyld i nød
Den romerske senator Cato den Ældre afsluttede alle sine taler i Senatet med ordene: "Ceterum censeo Carthaginem esse delendam" (I øvrigt mener jeg, at Kartago bør ødelægges). Han endte med at få sin vilje, og Katago blev tilintetgjort. Med det i tankerne vil jeg tillade mig at gentage mig selv: "Nu har vi altså fortjent forår!" Hvis jeg er heldig, har det samme effekt som for Cato, og det ville jo ikke være så ringe endda.

7 kommentarer:

 1. Ja såmuld som har ligget udendørs er nok ikke sådan at arbejde med endnu. Tak for historien om den vrede herre. Jeg har bemærket noget meget irriterende i jem og fix kataloget. Der står overalt: uden service og rådgivning. Måske er det sådan nogen som den mand, der er skyld i at det står der.
  Godt du slap derfra uden mén :)
  Nu må du ikke helt opgive din røde hyld, sådan nogen kan se meget døde ud især da her i frosten. Så giv staklen en chance.
  Linda fra Casa Asti har lavet et indlæg om at tage til blogtræf hos mig 29.6. Kan I to ikke følges ad, hvis du har lyst til at komme med?
  Jeg kan jo forstå, at I bor tæt på hinanden.
  Du må gerne tage Esther med :)
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var en god ide at følges ad til blogtræf. Jeg ved ikke endnu om jeg kan komme med, men nu er det skrevet i kalenderen. Jeg ville rigtig gerne. Jeg har boet på Samsø som helt ung, så det ville være skønt med et gensyn.

   Slet
  2. Hej Rikke
   Ja men lad os håbe, du kan komme med. Det lyder da spændende at du har boet på øen, det må jeg høre nærmere om, hvor og hvorfor :)
   Det er altid hyggeligt med et gensyn med et sted, hvor man har været før.

   Slet
 2. Tak for et hyggeligt lille grin her en lørdag aften, Rikke - så lige det hele for mig med den gamle sure mand i Jem og Fix og dig med dine dybfrosne poser - måske skulle du have spurgt om han ville låne en at køle lidt ned på???
  Jeg havde regnet med at tilbringe hele min påskeferie i haven.............jeg havde vist bare glemt at bestille ordentligt vejr, så det bliver vist ikke til meget. Skal dog have en sæk jord ind til optøning, så der kan laves pelargoniestiklinger, men det bliver vist så også det.
  Mange hilsner

  Trine

  SvarSlet
 3. Hej Rikke.
  Sikke en tur i Jem og Fix du havde. Jeg har også købt frossen jord i år, som jeg har optøet, sammen med nogle af mine frosne udendørskrukker, så har man prøvet det med.
  K.H. Anette fra Fru Pedersens have

  SvarSlet
 4. Hej Rikke.
  Jeg håber hurtigt du får tøet dit så- og priklemule op. Jeg er længe igang ude i udestuen. Jeg troede det var forår, men så blev det ligepludselig rigtig vinter igen, så der er ikke rigtig kommet noget op. Jeg er ved at tro, at de små frø risikere at rådne, istedet for at spire, så¨nu har jeg besluttet mig for, at stille hele molevitten ind på et køligt værelse istedet, indtil de er igang. Vi vil rykke vores faldefærdige udestue ned i løbet af påsken, så de skal alligevel flyttes. Helle (Blomsterhatten) har lovet at tage så meget hun kan i pleje hos sig, indtil jeg har et sted at gøre ved det igen. Det er meningen jeg skal ha' mig et nyt lille drivhus, istedet for udestuen, men det bliver nok først efter jeg har fået plantet alle de små nye planter ud i haven, at den er blevet en realitet.
  Sikke en tur til Jem & Fix, jeg håber ikke det gjorde alt for ondt med den lange liste, der ramte dig.
  Rigtig god påskeferie og jeg håber også det snart vil blive rigtig forår. Solen forsøger i hvert fald ihærdigt på, at få magt her hos mig.
  Venlig hilsen Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Sikke mange projekter du har gang i. Jeg håber at du har en god lang påskeferie.

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...