onsdag den 15. august 2012

For travlt til haven

Ikke helt overraskende har jeg svært ved at finde tid til haven nu, hvor jeg har fået nyt job. I sidste uge tog jeg fat på alle forberedelserne til dette skoleår på den nye Campusskole i Ringsted. Siden har jeg stort set ikke været i haven, og jeg savner det. Lørdag var jeg forbi kolonien til den årlige havevandring, men jeg nåede stort set ikke at ordne noget i min egen have, som efterhånden bærer tydeligt præg af forsømmelsen. I dag tog jeg der ud på vej hjem fra børnehaven. Jeg skulle grave kartofler op til aftensmaden. Det blev også til en hyggestund i hindbærbedet og til vanding af krukker og potter inde og ude. Her kommer en lille stemningsrapport:
Esther i hindbærbedet.
Vi er vilde med hindbær, Esther og jeg. Det er min opfattelse at de er allerbedst lige fra busken, så vi går og smovser i køkkenhaven for tiden. Esther er faktisk blevet ret ferm til at finde gode bær, og hun har også den helt rigtig højde til at se ind under bladene. Der er efterhånden konkurrence om de bedste bær.

Og ja, det er en sommerfuglebusk, som vokser som ukrudt imellem hindbærrene. Det siger lidt om hvor meget jeg går op i at luge netop der.

Hjulkrone i aspargesbedet.
Selv om jeg ikke har plantet den, så vokser hjulkronen fint som ukrudt i mit aspargesbed. Med tiden må jeg lige ser om den giver den fornødne plads til sine bofæller. Hvis det er tilfældet får den lov til at blive, selv om jeg luger i bedet.

Makedonske majs.
I år dyrker jeg en særlig lav sort af majs. Jeg glæder mig meget til at smage dem. Lige nu står de med flotte kolber. Jeg giver dem lige lidt mere tid, men der går ikke længe før de første ryger i gryden. Jeg glæder mig til at se hvor store kolberne bliver. Sidste år havde jeg ikke meget held med mine majs, så jeg har lidt at indhente. Jeg er glad for at de er lave. Det ser ud som om de klarer blæsten langt bedre end de almindelig tårnhøje. Jeg må huske at tage nogle frø til at så ud til næste år.

Kæmpegræskar in spe.
I år har vi haft en konkurrence om at dyrke de største græskar i foreningen. Desværre faldt afgørelsen alt for tidligt, og mine græskar er på ingen måde klar til at blive målt og vejet endnu. De er først ved at være færdige med at sende kilometer lange løbere ud mod alle verdenshjørner, og kan nu så småt begynde at danne frugter. Denne er vist min største i dag. Den er så stor som en håndbold, og sidder på planten, som vokser på min kompostbunke. Den skulle have rigeligt med næring, så jeg satser på at den har en del vækst i sig endnu. Måske kan vi sammenligne igen senere på året, så jeg også kan være med.

Æbler i massevis.
Tænk at jeg var bekymret for frugthøsten i foråret, hvor koldt og våde vejr skød havesæsonen i gang. Lige nu bugner mine æbletræer med frugt. En del er desværre også angrebet hårdt at skadedyr og andet stads, men der er da frugt. Disse er endnu ikke klar, men jeg plejer at høste en del og lave æblegrød og æblekage til langt ind i efteråret. Det skal der nok blive rigeligt til i år.

Kæmpetomater i drivhuset.
Jeg har forregnet mig en smule da jeg bestilte frø i foråret. Denne tomatsort skulle give fine orange tomater, og den var jeg helt med på. Desværre overså jeg den detalje at der var tale om bøftomater; en kategori, som jeg plejer at undgå, fordi jeg foretrækker tomater i mindre mængder ad gangen. Jeg har to planter af denne sort, og de mest imponerende tomater er store som to knytnæver. Heldigvis er det ved at modnes, og jeg satser derfor på at de har opnået deres fulde størrelse. Planten kan vist snart heller ikke bære flere kilo på de spinkle grene. Længere oppe har den sat mindre tomater. Dem ser jeg også frem til. Jeg har i alt 4 sorter, og det må snart være tid til at smage på de første. Det er lidt sent i år fordi mit drivhus stadig mangler glas her og der, og derfor ikke er så varmt.

Tomat uden for kategori.
En kolonist vandt i år en havepris for sine fine hjerteformede tomater. Jeg kan da også være med i -formede tomater. Hvad med denne balle-formede tomat? Den er da fin, ikke? Den bliver vist i øvrigt med tiden helt mørk, måske næsten brun. Ikke dårligt!

Hedder den monstro mandstro?
Aldrig før har jeg haft så blå mandstro i min have som i år. Af en eller anden grund er de bare usædvanligt blå og flotte netop denne gang. Jeg bliver til stadighed imponeret. Denne vokser i min blomsterhave, hvor lathyrusserne stadig spreder deres fortryllende duft, selv om de fleste er afblomstret allerede. Der er stadig et flor af georginer og roserne titter op over deres tæppe af lodden løvefod med stadig nye kreationer. I dag var det en blodrød rose, som funklede. Til næste år vil jeg have lidt færre blomster og give dem lidt mere opmærksomhed hver i sær. Det fortjener de. Jeg nyder ofte en lille pause på den hvide bænk i blomsterhaven. Det er blevet næsten som jeg vil have det, og det er ikke så ringe endda.

Georgine i al sin pragt.
Du får lige en georgine at slutte af på. De er så flotte, når de står der på deres ranke stilke og lader sig bade i sollys. Denne er kæmpe og min hånd kan ikke spænde over hele blomsten. 

Som du kan se er der nok at nyde i haven, selv om den skriger på en kærlig hånd. Jeg har med vilje valgt ikke at vise dig jordbærbedet, hvor jordbærplanterne kæmper en forgæves krig mod græs og andet ukrudt. Eller køkkenhaven, som efterhånden er så tilgroet, at det kan være svært at finde gangene. Du fik heller ikke billeder af mine kløver, som står som et meget afblomstret bunddække under frugtbuskene, og ikke ser så spændende ud mere. Eller af stien, som jeg vist tidligere har pralet af, men som ikke længere er helt så ukrudtsfri, som før. Jeg tror at jeg skal finde lidt mere tid til haven, hvis det ikke skal løbe mig helt af hænde her sidst på sæsonen. Desværre lover de op imod 30 grader i weekenden, og det er altså mere end jeg kan klare, hvis der også skal laves havearbejde. Nu må vi se om det bliver så galt.

3 kommentarer:

 1. Det er jo ikke nemt at nå det hele, og heldigvis er der jo alligevel skønne blomster i din have. Og ikke at forglemme lidt til maven også, det er meget værd :o)
  Jeg har også selvsåede sommerfuglebuske rundt omkring i bedene, de får lov at stå indtil de er gamle nok til at blive pottet og foræret væk.

  SvarSlet
 2. Hvor ser det altsammen smukt og frodigt ud. Det må være skønt med mange hindbær i haven, de er så lækre.
  Et lille fif til at få mange og gode majs er at plante dem i en gruppe frem for på række, så bestøver de hinanden bedst - nå ja det ved du nok i forvejen.....
  Jeg synes at det er lige lovlig tidligt at bedømmelsen af græskar er faldet, troede at det var sådan en september konkurrence?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej.
   Jeg er helt med på at majs trives godt i grupper. Mine står på to korte rækker i et af mine lange højbede. Der er ikke rigtigt mulighed for at gruppere dem mere end det.

   Ja, vi har nok forregnet os med tidspunktet for modne græskar og den årlige havevandring. Det harmonerer slet ikke, og bliver sikkert lavet om til næste år. Så må vi finde på noget andet, for vi skal have lidt konkurrence.

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...