mandag den 28. maj 2012

Kompost-skjuler

Kompostbeholder i Have nr. 1
I Sorø Kommune kan alle hente sig en gratis kompostbeholder på genbrugsstationen. Det eneste man skal gøre er at henvende sig og skrive under på at man ikke i forvejen har fået en udleveret. Jeg hentede en til min tidligere adresse, men tog den ikke med mig, da jeg flyttede. Derfor gjorde jeg endnu en tur til genbrugsstationen, da vi flyttede ind i nr. 1. Kompostbeholderen er helt uundværlig, men desværre ikke særlig køn. Min lille rækkehushave byder ikke på noget egnet gemmested, så jeg har i stedet plantet stauder omkring den.

Sidste år fik jeg fat på tusindstråle, men jeg må indrømme at jeg ikke var imponeret over resultatet. Ganske få små blade tittede op ved siden af beholderen, men var slet ikke i nærheden af at skjule den. I år er det dog en helt anden sag. Allerede tidligt på foråret kunne jeg se at planterne har fået godt fat, og nu står de kraftige på hver sin side af komposten. Jeg er slet ikke i tvivl om at de vil udføre deres mission i år. Jeg er ret glad for kraftigt voksende stauder, og bliver imponeret over den voksekraft, som de udviser. Tænk at de visner helt væk og forsvinder, for så at komme tilbage med fornyet styrke, når foråret melder sig. Jeg glæder mig til at de begynder at blomstre. Det skal blive et imponerende syn.

Jeg er godt opmærksom på at netop tusindstråle let tager overhånd og bliver til en plage. I min have er der ikke plads til et kæmpe krat, men jeg synes alligevel at der skal være plads til et par havekæmper, så jeg må forsøge at holde dem i ave.

Published with Blogger-droid v2.0.2

7 kommentarer:

 1. God ide med at plante tusinsstråle. Den bliver du glad for. Jeg har den flere steder i haven og kan sagtens klare den. Her breder den sig slet ikke så hurtigt. Der skal lige siges, at vi har sandjord.
  Ha´ en god 2. Pinsedag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt at høre. Jeg satser på at lidt græsslåning omkring den, kan holde den lidt i ave.

   Slet
 2. imponerende med en så genbrugs-glad kommune!
  Jeg har en kompostbeholder magen til din i min kolonihave - jeg bruger den bare ikke... jeg får nemlig aldrig anskaffet de orme. Hvor får du dem?

  Tusindstråle er en god ide, bare den bliver "holdt" :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har ikke tilsat orme. I virkeligheden kunne det nok hjælpe på sagen. Mikrolivet fra haven har indtaget beholderen selv. Det er ikke nogen optimal kompostbeholder til haveaffald. Den bliver let for tør, og jeg tager ofte låget af, for at få luft og vand til omsætningen. Den er nok designet til køkkenaffald, men det bruger jeg den altså slet ikke til. Når det endelige er omsat i bunden, skal komposten bruges i haven, og jeg har tid nok til at vente på det, for det er altså en meget lille have, så beholderen bliver ikke fyldt op lige med det samme.

   Ja, det er meget (miljø)venligt af kommunen at forsyner os med beholderne. Det er vist mest for at slippe for at skulle køre vores affald væk i skraldebilerne.

   Slet
 3. Kære Rikke

  Sorø Kommune udleverer ikke længere gratis kompostbeholdere. Men det er stadig tilladt at hjemmekompostere - nu skal du bare selv stå for at anskaffe kompostbeholderen. Så hvis du gerne vil hjemmekompostere, må du en tur på byggemarkedet efter en kompostbeholder eller måske selv bygge en?

  Sorø Kommunes affaldsselskab AffaldPlus har udgivet denne pjece om hjemmekompostering (se link). Her kan du hente masser af god viden om hjemmekompostering og kompostbeholdere.
  (Find den her: http://www.affaldplus.dk/c/document_library/get_file?uuid=6675d787-3213-406d-88e5-6791fc192e86&groupId=147099 )

  Vil du gerne have pjecen på tryk kan du kontakte AffaldPlus på følgende adresse: kmw@affaldplus.dk

  Hvis der er yderlige spørgsmål, kontakt endelig Borgerservice i Sorø Kommune.

  Med venlig hilsen

  Flemming Andreasen
  Sorø Kommune

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...