tirsdag den 8. maj 2012

At plante og så

Majs og agurker i flaskedrivhuse
Jeg elsker at plante og så! Der er noget helt fantastisk over det, som sker med frø og småplanter, når de får de rette betingelser. I dag har jeg plantet den sidste plantekasse i drivhuset til. Nu er der lagt i ovnen til en alsidig og spændende høst af tomater og agurker i alle mulige farver og størrelser.

Også mine chiliplanter er kommet i drivhuset. De har stået i vinterhi her hjemme, og jeg må ærligt indrømme at de ikke ser for godt ud. Heldigvis er det min erfaring at de hurtigt kommer sig i drivhuset, og jeg ser frem til en fin høst. De første frugter hænger allerede på de lidt ynkelige planter. Jeg har haft en del problemer med bladlus i dem i vinterens løb, og jeg overvejer hvordan jeg kan bekæmpe krybet i drivhuset. Gode og giftfrie tips og triks modtages med taknemmelighed.

Vinteren igennem har jeg også plejet en pelargonie, som jeg købte sidste sommer, med det ene formål at slagte den, når foråret kommer. Nu er det sket. Den er blevet til 8 flotte stiklinge og en meget reduceret udgave af sig selv. Det er første gang jeg forsøger mig de dette, og jeg håber virkelig at jeg får held med det, for jeg har planer om at plante altankasser til med de nye planter.

I dag har jeg sået den sidste rest af køkkenhaven til. Det blev til et par rækker med gulerødder, dild, tagetes og forårsløg. Nu skal vi bare have lidt regn, så det hele kan komme i god vækst. Jeg venter stadig på lidt mere varme før bønnerne kan komme i jorden. Jeg glæder mig sådan til at det hele grønnes.

8 kommentarer:

 1. Mht. til dine chiliplanter, så kan en god håndfuld mariehøns gøre underværker. Så det er bare ud og fange de små hjælpere. Så længe der er bladlus i drivhuset trives de fint derinde, og de gør et godt stykke arbejde.

  SvarSlet
 2. Jeg kan mærke din så- og planteglæde ud gennem skærmen - dejligt og jeg forstå dig til fulde........det er SÅ skønt.
  Rigtig god idé med flaske drivhusene - så kan der komme lidt "damp" ud også :o)
  Glædelig forår herfra ;o)

  SvarSlet
 3. Hvis dine pelargonie stiklinger ikke virker, må du ind om Bente Elmbjergs Eden, hun forærer væk af sine stiklinger til rigtig mange.

  SvarSlet
 4. Jeg bruger en oplæsning med brun sæbe og vand til bladlus i mine roser med godt resultat. Sidste år gik der også bladlus i mine peberfrugtplanter, så de fik en dosis af blandingen, og det virkede fint.

  Dejligt at du er ved at være med mht. såning og udplantning. Jeg forkultiverer mine bønner i drivhuset primo maj og planter dem ud i køkkenhaven primo juni (efter afhærdning). Min erfaring er, at når jeg så bønnerne direkte i jorden, er der en del, der ikke spirer med huller i rækken til følge. De små agersnegle kan også være ret hårde ved bønnespirerne.

  SvarSlet
 5. Held og lykke med dine pelargonie stiklinger.
  Tak for kigget.
  Ha` en god dag.

  SvarSlet
 6. Du har forhåbentlig ikke slagtet "moderpelargonien" helt - den skyder jo blot på ny. Og stiklingerne er ikke svære - blot du har fjernet de fleste blade og sørger for at jorden er fugtig, men til den tørre side (de skal jo animeres til at sætte nogle rødder der kan søge vand), så går der ca. 4 uger før de nye planter er i vækst. Pelargonier er nogle af de nemmeste planter at stiklingeformere, så det skal nok lykkes - og jeg har rigtig mange småplanter, så du er velkommen til at aftage et par stykker. Mod lus bruger jeg en blanding af 1 liter vand, 2 spsk. brun sæbe og 1 spsk. husholdningssprit - det virker og er relativt harmløst. Men det kræver at man rammer lusene, så det skal foregå over nogle gange. Og jeg kan kun tilslutte mig rådet med at forkultivere bønnerne i drivhuset - det er en stensikker metode.

  Mange hilsner

  Trine

  SvarSlet
 7. Tak for de gode råd! Jeg forkultiverer også som regel bønnerne i drivhuset. Det har jeg gode erfaringer med. Sidste år havde jeg rigtig mange sorter, men i år vil jeg nøjes med 2-1 sorter, som kan krybe op i mit bønne-tårn.

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...