tirsdag den 20. september 2011

Efterårs-eftertanker

I år har jeg lavet et par heveeksperimenter, som nu tager deres afslutning. Her kommer en lille evaluering.

Kvashegnet fyldt med majsstokke.
#1 Majs og solsikker
Jeg forsøgte mig med at så solsikker i majsmarken. Det så rigtig flot ud, men var alligevel ikke den store succes. For det første tog solsikkerne en hel del lys fra majsen, som er en langsom starter. I en solfattig sommer som denne, kan majsen altså ikke undvære de dyrebare stråler, og jeg måtte midt i sommer skære solsikkerne ned for at give mere lys til majsene. En af årsagerne til dette forsøg var at jeg ville forsøge at skærme solsikkerne med majsene, så vinden ikke væltede dem. Det virkede desværre ikke særlig godt, og vinden tog både majs og solsikker. Nu har det været en meget blæsende sommer, men det duer altså ikke alligevel.

Konklusionen er at majs og solsikker klæder hinanden, men der er ikke noget at hente ved at dyrke dem sammen. Jeg gør det ikke på samme måde igen, men de må gerne stå i nærheden af hinanden, for det ser godt ud.

Nu ligger majsene i kvashegnet. Det ser lidt rodet ud, men det skal nok blive godt, når det falder lidt til.

Frugtbuskene befriet fra græskarplanternes fangearme.
#2 Græskar under frugtbuskene
Ideen var at græskarplanterne, som jo breder sig meget, skulle fylde under blandt andet solbærbuskene. Resultatet var imponerende. Græskarplanterne bredte sig enormt, og dækkede i en relativ kort periode området pænt. Dog bruger de lang tid på at vokse til, og derfor vokser der en hel del ukrudt op i bedet. Hvis græskarplanterne kunne holde sig til jorden, ville det være fint, men desværre er de slemme til at klatre op, og det holder frugtbuskene ikke til. Flere gange har jeg været nød til at redde buskene, så de ikke blev kvalt af lange ranker fra græskarrene.

Konklusionen er at græskarplanter ikke egner sig som bunddække under frugtbuske. Der er behov for lavere og mindre vækster, som ikke klatre og som er hurtigere til at etablerer sig i bedet.

#3 Lodden Løvefod under roser
Igen var tanken at dække jorden under buskene. Jeg plantede løvefod allerede sidste efterår, og i å har de stået rigtig flot. Det tager lidt tid at etablerer et tæppe af løvefod, men jeg kan allerede nu se at det er godt på vej. Løvefod klæder roserne godt, og jeg er meget glad for planter, som vokser i tuer.

Konklusionen er at lodden løvefod er et udmærket bunddække under roser. Jeg vil plante flere små planter ud i bedet for at få et helt tæppe. Det er let at finde nye planter i staudebedet. Lodden løvefod er slem til at selvså.

Til næste år vil jeg lave nye forsøg i haven. Jeg har endnu ikke udtænkt dem, men det skal nok komme i løbet af vinteren og i selskab med bibliotekets samling af havebøger.

5 kommentarer:

 1. Det er altid sjovt med eksperimenter - også selvom de ikke altid falder lige heldigt ud. Jeg havde plantet bønner sammen med majsen, men alt for tæt, så der blev ikke mange bønner. Jeg prøver dog igen til næste år med større afstand.

  Løvefod og roser lyder som en meget smuk kombination.

  Ha´en god aften
  Birgitte/Landliggeren

  SvarSlet
 2. Jeg forsøgte mig med majs og bønner sammen sidste år, men synes ikke at det fungerede særlig godt. Bønnerne blev ikke til så meget og skabte en hel del rod i majsene. Jeg bruger ikke den kombination igen, men finder måske på noget andet at blande næste gang.

  SvarSlet
 3. Løvefod sammen med roser, ja hvorfor ikke. Der kan i hvert fald hurtigt blive mange løvefod.
  Jeg ser, at jeg er på din blogliste. Nu er du også på min.
  Lisbeth :-)

  SvarSlet
 4. Jeg har det også med at kaste mig ud i den slags eksperimenter, og det er med blandet resultat. Året store dumhed var new zeelandsk spinat sammen med porrer. Masser af flot spinat, men porrer på størrelse med blyanter :-(

  Jeg har iøvrigt tilmeldt mig til plantemarkedet i Sorø d. 2. oktober.

  Hilsen Ina
  http://annasplads.dk/

  SvarSlet
 5. Altså Rikke - det vil jeg også gøre: status over, hvad der gik godt og skidt. God ide.

  jeg har givet dig en award.
  se mere på: http://mostersblogg-moster.blogspot.com/

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...