Jeg er vist blevet en rigtig weekend-gartner, som kun kigger forbi kolonihaven, når jeg har fri fra arbejde og vejret passer mig. Netop sådan en dag er det i dag, og selv om jeg stadig ikke er i topform efter en uge med influenza, var det godt at komme ud i luften. Esther var med mig, og sammen tog vi fat på køkkenhaven, som selvfølgelig skal gøres efterårsklar netop i disse dage.
Selv så sent på året er der blomster og farver i min lille have, og det var ikke så lige til at rydde bedene, for at gøre plads til næste års afgrøder.
|
Køkkenhaven stadig i blomst |
Det er naturligvis ikke de klassiske køkkenhave-afgrøder, som blomstrer, og faktisk er langt de fleste af dem allerede fjernet. Tilbage står alle mine andre projekter, deriblandt en håndfuld hjemløse georginer og nogle blomster, som jeg har dyrket fra frø, og ikke rigtig kunne finde en bedre plads til. Alt har vokset fint i den gode dybe muld i køkkenhaven, og nu er det ved at være tid til at gøre status og gøre klar til vinter. Foreløbig lader jeg dog mange ting stå, for der er vækst i det så længe frosten ikke tager for hårdt fat.
|
Rød hirse |
En af de sene afgrøder er rød hirse. Ja, faktisk må jeg indrømme at jeg havde afskrevet den, og derfor blev rigtig glædeligt overrasket over dette syn. Hele sommeren igennem har planterne stået og set lidt usle ud, og sammenlignet med sidste års frodige hirseplanter, var jeg ikke imponeret. De var af den almindelige hvide type, og måske er de røde bare mindre i væksten. Under alle omstændigheder, så har disse fået lov til at passe sig selv, og det var åbenbart lige hvad de trængte til, for nu står de med flotte kolber. Vores vækstsæson er nok lige i underkanten til at dyrke hirsekolber, så måske skulle jeg forsøge mig med at forkultiverer dem i drivhuset til næste år. Jeg tror at jeg vil gå tilbage til de hvide, som stod med så fine grønne blade, at det let kunne måle sig med de nu så moderne prydgræsser. Jeg lader kolberne sidde lidt endnu, før jeg høster dem. Det bliver spændende at se, om undulaterne kan lide dem.
|
Artiskok |
En anden sen afgrøde er artiskok, som har sin debut i min køkkenhave i år. Jeg fik to planter ud af en potte købt på et plantemarked i foråret, og den ene står nu med en imponerende flot blomst. Jeg nænner ikke at høste den, og vil i stedet følge den, og se om den springer helt ud. Det håber jeg, for så stor en blomst er et imponerende syn.
|
Nyplantet rabarber |
En af planterne i min bær-gevinst er slet ikke et bær, men denne fine lille rabarber. Jeg har i forvejen et imponerende kraftigt rabarberbed, som fulgte med haven i sin tid. Det er jeg rigtig glad for; især fordi så mange mennesker elsker at få del i udbyttet. Selv laver jeg ikke så meget rabarber-halløj, men jeg holder af de kraftige planter med de store blade, som i høj grad passer sig selv og dertil giver en god høst. Nu har jeg så fået denne fine lille plante, og den kan dårligt stå sammen med de andre. Derfor har jeg plantet den i køkkenhaven, hvor den kan stå og dække pænt af for kompostkasse og brombærkrat. Det bliver nok ikke lige med det første, men lad os nu se om den ikke hurtigt tager fat. Det kan umuligt gå værre end i potten, hvor den da hurtigt var blevet vældig slap at se på.
|
Esther og græskar-høsten |
En af de afgrøder, som nu har forladt køkkenhaven, er disse græskar. Planterne har jeg dyrket fra frø, som min bror har hjembragt fra Rusland. Det har været et spændende projekt, og jeg har stadig til gode at åbne et græskar. Det er spagetti-græskar, og jeg håber på, at de indeholder fine tråde i stedet for fast frugtkød. Jeg synes dog at frugterne stadig ser lidt for umodne ud, så nu får de lov til at ligge lidt, inden jeg åbner dem.
I foråret satte jeg gang i 100 blomster-projekter, med det fortsæt at gøre min have frodig. Det gik så som så med frodigheden, men tælles ukrudt med, lykkedes de vist ganske godt. En del af projekterne har dog skuffet mig, så det er skønt at opleve at de trods alt kommer igen her mod slutningen af haveåret. Sådan et projekt har længe stået i en potte med drivhuset. Planten blev fin og kraftig, men det er først nu, at den har sat blomster. I mellemtiden har jeg glemt alt om hvad den hedder, men fin er den da.
|
Ukendt blomst |
Det eneste, som jeg med sikkerhed kan huske om den er, at den er indkøbt som en lille spire i Lidl tidligt på foråret. Måske er det en staude, og så kan jeg jo være heldig at se mere til den til næste år. Hvis ikke, må jeg skynde mig at nyde synet, for jeg vælger den nok ikke igen, for den blomstrer lidt for sent til at jeg rigtig får glæde af den i kolonihaven. Faktisk bliver jeg mere og mere opmærksom på, at jeg skal vælge planter, som blomstrer i den periode, hvor vi bruger mest tid i kolonihaven. De sene arter må med hjem til Have nr. 1, eller også må jeg nyde dem på afstand i andres haver.
I foråret købte jeg en bakke med klokkeranker i Bilka. Jeg havde håbet på en overdådig blomstring og kilometervis af ranker. Desværre blev det ikke helt som jeg ønskede mig, og det skyldes nok i høj grad, at jeg ikke har passet dem ret godt. De kræver at man binder dem lidt op og leder dem på rette vej. Hvis man springer lidt over, har de hurtigt selv valgt en retning, og de er ikke lette at rette ud, når de først har snoet sig ind. Derfor er mine planter blevet til store klumper af sammenfiltrede grene, som ikke rigtig kom i vejret. Jeg så heller ikke så meget til blomsterne, men kan konstaterer at der nok var både hvide og lilla eksemplarer i min bakke. Hvis jeg skal forsøge mig med dem igen, skal de passe lidt mere ihærdigt, og vandes meget mere regelmæssigt, for ellers er de ikke så spændende. Øvelse gør mester.
|
Klokkeranke, hvid |
|
Klokkeranke, lilla |
I sidste uge måtte jeg redde min lille samling af lewisiaer ind fra en meget våd placering. De så bestemt ikke godt ud, og jeg satte dem derfor i tørvejr i drivhuset, hvor de nu kvitterer for ulejligheden med et fint flor af blomster. Jeg må finde det helt rigtige sted til dem, for de er faktisk ret fine, når man lige vænner sig til det lidt fremmedartede udseende. Måske er kolonihaven ikke det bedste sted til dem, men så kan de jo altid kommer med hjem til fliser, perlegrus og grusbed.
|
Lewisia |
Esther hjalp til med at rydde op i bedet med latyrus, og pludselig fik hun øje på, at der var frø i de frønnede bælge. Jeg plejer ikke at ulejlige mig med at samle frø, men nu har Esther gjort det for mig, og jeg glæder mig rigtig meget til at se, om vi kan få dem til at gro til foråret. Det er jo lidt uforudsigeligt hvad man får, når man selv samler frøene, men det er en del af charmen, og Esther er nok fuldstændig ligeglad, og det er jeg sandt at sige også. Endnu et fint samarbejde.
|
Esthers samling af latyrus-frø |
Jeg har vist før beklaget mig over min goji-bærbusk, og også truet med at grave den op. Den giver mig ingen høst, og fylder helt enormt. Hvis den så bare var flot, men det er den heller ikke, for den står bare der og sætter utrolig lange grene, som vi ustandselig rager ind i. Heldigvis er de friske torne bløde, så de stikker os ikke. Når alt det er sagt, så må jeg også indrømme at jeg jo før har set den blomstrer, og stadig håber på at den vil gentage successen, og måske også nå til at sætte frugt. Sidste år så jeg intet til hverken blomster eller frugt, men på vej ud af haven i dag, spottede jeg disse bittesmå lille blomster.
|
Gojibær-blomster |
De er kun 1-1½ cm store, og sidder i bladhjørnerne på de lange grene. Der er faktisk mange af dem i år, og selv om sæsonen næsten er forbi, er der stadig håb for frugt, for gojibær er efter sigende en meget hårdfør plante, som stammer fra Himalaya. Jeg håber at den når det i år, for ellers står den nok på listen over planter, som ikke skal blive i min have til næste år.
Under mine solbær har jeg sået et bunddække af hør. Det har været lidt småt med at dække, men lige nu står planterne med de yndigste blå blomster. Jeg kan slet ikke stå for de fine blå aftegninger på de næsten hvide kronblade. Jeg kunne godt finde på at bruge dem igen, selv om de altså ikke dækker så godt som andre afgrøder, jeg har forsøgt mig med. Der skal nok være steder, hvor det er en fordel, og hvor lidt yndighed let kan bruges.
|
Hør |
Når sommerens enorme farveflor aftager ud på efteråret, overtager de sene planter med deres mere diskrete yndighed. De er måske ikke så direkte og ekstroverte, som sommerblomsterne, men man snyder sig selv for skønne oplevelser, hvis man ikke gør sig den ulejlighed at opsøge dem. De er selvfølgelig også lette at overse, når georginerne insisterer på at blomstrer helt ind til frosten tager dem...
|
Georgine |
|
Georgine |
|
Georgine |
|
Georgine |
|
Sølvlys |
...og når sølvlys står med lange standere af skønne duftende blomster. Det var godt at være i haven i dag. Jeg må vist der ud igen i morgen. Der er nok at tage sig til og rigeligt at nyde.
Ja - nu er det fuld skrue med oprydning i haven og flytte stauder. Jeg har stadig glæde af mine sene blomster hen i oktober hvor vi så lukker sommerhuset ned. Der er en gammel farmor-aster som jeg ofte ikke når at se, så jeg forstår godt dit tema om hvor de senest blosmtrende skal stå.
SvarSletDin ukendte er en tudselilje - den prøver jeg også for første gang i år - desværre var min mørk rosa da den sprang ud - jeg kan bedre lide din lilla.
Tak for hjælpen med navnet til tudseliljen. Nu vil jeg forsøge at finde ud af om den er vinterhårdfør, eller kræver særbehandling. Min svarer heldigvis nogenlunde til billedet på pakken, så jeg er meget godt tilfreds med farven.
SletSå blev jeg lidt klogere på tudseliljen. Det er en hårdfør staude, som trives i danske haver i delvis skygge. Læs eventuelt mere her: http://www.havenyt.dk/artikler/prydhaven/blomster/stauder/919.html
SletTak for de mange dejlige billeder af dine smukke blomster.
SvarSletHvor er Ester dog sød. Rigtig fint billede af Esther og græskar-høsten.
Ha` en god aften.
Selv tak! Dejligt at du kan lide billederne. Esther er jeg også særdeles godt tilfreds med .-)
SletHej Rikke Jeg synes da at der ser dejligt ud i din have.....dejligt at have en lille hjælper med.
SvarSletEr imponeret over din sølvlys......den har da nogle flotte blomster.
God aften Jette
Det har været skøøøønt havevejr i dag :-)
SvarSletJeg skal også i gang med at rydde op og ordne i min køkkenhave inden så længe, så den er nem at klargøre til foråret.