søndag den 1. juni 2014

Have nr. 1

Det er ikke så tit jeg skriver om Have nr. 1, men ret skal være ret, for vi bruger faktisk en del tid i vores lille rækkehushave. Min tanke har altid været at den skulle indrettes så enkelt, at den ikke krævede ret meget vedligeholdelse og sådan at ungerne kunne hygge sig i den uden at passe på. Det holder nogenlunde, og når man har bestemt sig til det, er det lettere at tåle, at en bold ryger ind i staudebedet. Af samme årsag er haven plantet til med rimeligt hårdføre planter. Af hensyn til økologien er den også forsynet med en kompostbeholder. Jeg var heldig at nå at få en gratis, inden kommunen lukkede for den fine ordning. Den er ikke så køn, så derfor har jeg forsøgt at kamuflere den med et par store stauder. Allerede sidste år dækkede de noget af, men i år gør det jobbet rigtig godt, og jeg er helt tilfreds med løsningen.

Stor Tusindstråle skærmer af for kompostbeholderen
Ved at lade stauderne dække af, slipper jeg for at konstruerer en smart afskærmning, og beholderen falder mere ubemærket ind i haven. Om vinteren er jeg næsten ikke i haven, så det betyder ikke så meget at det grønne visner væk. Planterne ved kompostbeholderne er Stor Tusindstråle (Telekia speciosa). Nogen betragter den som ukrudt, så den trives godt i min have.

På min terrasse, midt mellem fliserne bor en Klematis. Måske har den engang vokset op af en stolpe i den tidligere beboers udestue. Nu er både den tidligere beboer og udestuen for længst væk, men slyngplanten nægter at give op. Da jeg flyttede ind for et par år siden, var der ingen tegn på vækst. Terrassen var ryddet, og det var vinter. Men da foråret kom, tittede planten frem. I flere år har den fået lov til at slynge sig op ad forskellige stativer, og i år har den endelig fået sit helt eget hjem. Fra kolonihaven har jeg hjembragt en gammel stumtjener, som nu er stativ for klematissen. Jeg har måtte vinde busken op lidt sent på sæsonen, så der ser ikke så fikst ud, men den havde ikke været på stativet i mange dage, før jeg kunne se at den begyndte at tage det i besiddelse. Efter bare en uge har den slynget sig op til toppen, og jeg håber at den snart vil folde nogle af sine mange knopper ud, og kvitterer for den nye bolig.

Klematis på stumtjeneren
I staudebedet har jeg lagt løb og plantet stauder, som jeg hurtigt igen har mistet overblikket over. Derfor glæder jeg mig over alt det spændende, som kommer op, som om det var første gang jeg så det. I år er det særligt denne skønne plante, som har imponeret mig. Jeg kan faktisk godt huske at jeg satte den, men da jeg ikke så noget særligt til den sidste år, lagde jeg den lidt på is. Nu står den i over ½ meters højde og stritter med sine mange blomster. Bierne er vilde med den, og det summer skønt omkring den. Jeg håber virkelig at den vil formerer sig og sætte endnu flere blomster til næste år. Jeg husker ikke lige navnet, beklager... især fordi det forhindrer mig i at købe en håndfuld flere.

Skøn sommerblomst
Vejret er skønt i dag, og vi hyggede os på terrassen, da Esther bad om vand til et fodbad. Det lød som en fin idé, så jeg hentede vand medens hun fandt baljen frem. Kort efter så det sådan ud:

Esther i "fodbad"
Jeg gætter på at vandet var for fristende til kun at dyppe futterne.

Måske kan du huske at jeg sidste år var så heldig at vinde en fin præmie på Havens Dag, og en del af præmien blev plantet ud i baljebede i Have nr. 1. Allerede i år står blåbærbuskene med store klaser af skønne hvide blomster. De er så yndige; næsten som små pufærmer, som jeg husker fra min barndom - var det ikke moderne i en kort periode i begyndelsen af 80´-erne?

Blåbær i blomst
Jeg håber at planterne også får succes med at sætte bær, og jeg glæder mig allerede til at smage på herlighederne. Jeg har tidligere haft blåbærbuske, men da aldrig set så fin en blomstring.

I det andet baljebed har jeg plantet jordbærplanter. De er ikke af samme sort som dem i kolonihaven, så derfor fik de et eget bed. Også de ser ud til at trives her hjemme. Der går ikke lang tid før bærrene modnes, og hvis de er gode, vil jeg gøre lidt ud af at høste de mange aflæggere, som allerede nu strækker sig ud fra moderplanterne.

Jordbær i baljebed
Sammen med flere planter på terrassen, kom også behovet for en udendørs vandhane. Lige nu slæber jeg vand i vandkander igennem huset fra køkken til køkkenhave. Øverst på ønskesedlen står nu en udendørsvandhane. Mon ikke det kan lade sig gøre at få lavet sådan en med en forbindelse til vandrørene i vaskekælderen, som vender ud mod haven? Måske skulle jeg spørger broderen, som er utrolig ferm til sådan noget.

3 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...