tirsdag den 11. juni 2013

Skal det mon fældes?

Kirsebærtræet før klipning

Kirsebærtræet efter klipning
I min lille have, bag ved trampolinen, står et lille kirsebærtræ. Det satte i år en overdådighed af blomster, og grenene var tæt besat af flotte lyserøde blomster. I virkeligheden et imponerende syn, og jeg tøede lidt op over for træet, som ellers ikke hører til mine favoritter. Aldrig så snart var blomstringen overstået, før træet smed både blomster og blade. Ikke alle blade, men nok til at efterlade et noget skravlet indtryk af resterne. Jeg har holdt lidt øje med skidtet, men må vist konstatere, at de visne blade sidder på døde grene. Derfor gav jeg det i dag en kraftig trimning, i et forsøg på at få rettet lidt op på sagerne. Der blev ikke så meget tilbage, og hvis det ikke hjælper, må jeg fælde træet. Men spørgsmålet er om det mon er nødvendigt alligevel. Jeg har ikke meget forstand på træ-sygdomme, så gode råd modtages med kyshånd. Her kommer et par observationer fra lazarettet:

Både unge og gamle grene er visnet. En del er visnet halvvejs tilbage, og har stadig blade på den nederste halvdel. Flere steder på grene ses klatter af saft. Det ligner rav og er tykt og sejt. Det er endnu ikke helt hårdt, men det er mit indtryk at træet ikke bløder. En del af bladene er hullede, som efter et insektangreb, og der er usædvanlig mange snegle i træet. Det drejer sig om almindelige snegle med hus; ikke noget med dræbersnegle her.

Saft på grenene
Hullede blade
Jeg håber at en eller anden kvik læser kan fortælle mig om hvad træet fejler. Især er jeg interesseret i at vide om det kan komme sig, eller om jeg lige så godt kan fælde det med det samme. Hvis der er risiko for smitte eller spredning til andre planter, vil jeg naturligvis også gerne vide det. På forhånd tak for hjælpen!

5 kommentarer:

 1. Håber du får hjælp.. Havde et lille mandeltræ som gjorde sådan et par år i streg , til sidst blev det då søreligt at jeg fældede det.. Fandt ldrig ud af hvad det fejlede..
  Hilsen Helle

  SvarSlet
 2. Hej
  Det er en svamp, der angriber træer i Prunus-slægten igennem blomsterne. Grenene visner og dør. Træet svækkes ved at saft trækker ud som gummiflod, som sneglene elsker.
  Efter nogle år med beskæring dør træet ofte til sidst.
  Angrebene har været meget slemme i år. Måske pga det tørre forår, hvor svampesporerne har let ved at flyve omkring. Husk at vaske redskaber efter beskæring.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
 3. Min hæg er i samme familie, den måtte også lade livet, da den fik svamp. Den døde helt af sig selv. Anne Marie havde også advaret mig, da jeg viste det der harpiks på bloggen.

  SvarSlet
 4. Tak for hjælpen. Måske er mit lille træ i virkeligheden et mandeltræ... Hvem ved. Jeg vil begynde at overveje hvad der skal stå på pladsen, som erstatning for dette træ. Jeg kan regne ud at det ikke har noget langt liv foran sig. Det gør ikke så meget, for jeg er ikke så vild med det i forvejen.

  SvarSlet
 5. Husk det nye træ ikke må være i Prunusfamilien. Sygdommen smitter via jorden.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...