søndag den 24. november 2013

Georgine-dyrkning for begyndere


Jeg er ikke den mest erfarne og garvede georgine-gartner, men jeg kender dog grundreglerne for succes: plant lunt, gød rigeligt, vand jævnligt, pluk ofte, nyd længe, grav op ved første tegn på frost, opbevar køligt og tørt. Sådan gør jeg, og uden det store ståhej kan jeg godt love, at det virker.

Jeg har nu planter i min samling, som overvintrer for 3. gang, hvilket betyder at de har overlevet alt, som jeg har budt dem. Det er jeg faktisk ret stolt af. Det er overraskende sjovt at gense dem, når de folder de første blomster ud på en lun sommerdag. For mig er det også på det tidspunkt at jeg bliver klar over hvor jeg har plantet hvad. Jeg er ikke ret velorganiseret eller farvekoordineret, så det betyder ikke så meget. I år resulterede det i at rigtig mange hvide blomster stod sammen. Det var måske lidt i overkanten, men sådan kan det jo gå, og man har jo lov til at blande, når man klipper til vaser og krukker.

Nu har nattefrosten sat ind i mit område, og jeg har derfor brugt et par timer i weekenden på at grave knolde op. Esther hjalp til, og var vældig begejstret over hvad vi fandt under jorden. "Det er lige som med kartoflerne!" udbrød hun jublende. Ja, næsten. Bortset fra at disse ikke skal spises og gerne skulle vedblive at hænge sammen. Nu har vi 4 kasser fyldt med knolde i alle størrelser i vores kælder. Pladsen er den samme som de foregående år, for hvorfor ændre på noget, som fungerer godt. I kælderen får det lidt lys, rigeligt med luft og behageligt kælderkoldt, helt uden frost. Om et par uger vil jeg gå igennem samlingen og fjerne lidt mere jord. Så vil jeg pakke kasserne, så alle knolde får luft og plads, og så vil jeg ellers intet gøre ved dem, før foråret melder sin ankomst. På det tidspunkt plejer knoldene at have sat de første grønne skud, go så ved jeg at det er tid til at plante i potter. Til næste år er der ikke noget drivhus til at plante ud i, men hvis jeg er lidt hurtig, får jeg lavet nogle mistbænke, hvor de kan står indtil jorden bliver lun og klar til dem.

Her får du en lille serie billeder af georginerne i min have. Det er ikke det mest avancerede sorter jeg har, men fine er de, og hver år kommer flere til.





 



God vinter til knoldene! Jeg glæder mig allerede til gensynet.

5 kommentarer:

  1. Dejlige billeder. Vi har lige fået vores kørt hen til min mands søster, hvor de skal opbevares i deres kartoffel kælder indtil foråret. De har stået til tørre i vores gang siden i søndags.
    Med venlig hilsen
    Lene Jensen Nordjylland

    SvarSlet
  2. Dahlia/geoginer er skønne - jeg har modvilligt overgivet mig til disse opkørte og farveglade divaer. Og som andre divaer er de lidt krævende... Har ikke den lange erfaring at trække på endnu, men har da også lykkedes med at overvintre dem og det føles som en stor sejr når man ser de første spæde spirer i foråret!
    Hilsen Henrik Havehjerne

    SvarSlet
  3. Skønne geoginer du har, og sikke en succes.
    Jeg fik også gravet mine op for første gang nogensinde. Spulet dem for jord og lagt til opbevaring. Men ak og ve, skal vist ikke spule dem for jord, for har allerede kunne smide dem alle ud pga mug. Så nu må jeg vente til næste år med at prøve igen.
    Kh Heike

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har endnu ikke haft problemer med mug. Jeg er meget opmærksom på at knoldene ligger tørt og ikke for varmt. Mug og råd elsker nemlig lunt og fugtigt. Jeg håber at du får held med vinteropbevaringen en anden gang, så du kan bevare dine favoritter.

      Slet
  4. Georginer er smukke, men det er noget af et arbejde at grave op og overvintre. Jeg har sat vores ind i fyre rummet. Der har jeg overvintret dem i flere år, så jeg håber det lykkes i år igen.
    Tak for kigget.
    Ha´ en god dag.

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...